Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv nadbiskupa Hranića na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića

Zagreb (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 22. ožujka okružnicu pod naslovom „U zajedništvu Kristova poslanja“ kojom sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike laike Đakovačko-osječke nadbiskupije poziva na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurić koje će biti na Uskrsni (vazmeni) ponedjeljak 22. travnja u 16.30 sati u prvostolnici Sv. Petra u Đakovu.

U okružnici nadbiskup Hranić, s osjećajima radosti i zahvalnosti Gospodinu što će nakon 18 godina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ponovno biti slavlje biskupskoga ređenja, poručuje: „Premda smo svjesni mnogih obveza koje su pred nama u pripravi i slavlju najvećih dana liturgijske godine, Vazmenoga trodnevlja, čvrsto se nadam da ćemo se, upravo u raspoloženju iste radosti Kristova uskrsnuća, kao u svojevrsnom Emausu, okupiti u sjedištu naše Nadbiskupije u svečanom zajedničkom bogoslužju biskupskoga ređenja. Stoga ovim pismom sve pozivam na osobiti ovogodišnji Emaus u našoj nadbiskupiji – na slavlje biskupskoga ređenja u Đakovu: sve vas, članove Božjega naroda naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, sve svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce te sve vjeroučitelje“.

Hodočašće na slavlje ređenja organizirat će se po župama, a mons. Hranić je potaknuo: „Uvijek nam je radost kad u našim svečanim zajedničkim slavljima sudjeluju predstavnici svih dijelova Božjega naroda, djeca, mladi i stariji, a među njima brojni župni suradnici iz svih dijelova naše nadbiskupije. To je i vidljivi znak onog sadržaja što ga je novi pomoćni biskup htio izraziti geslom svoje nove službe: ‘U zajedništvu Kristova poslanja’, a upravo to geslo pratilo nas je 2003. godine, kad nas je pohodio papa sv. Ivan Pavao II.“.

Na sudjelovanje su pozvani ministranti, skupine u narodnim nošnjama, a zbog osobite ljubavi i zauzetosti novoga biskupa na planu liturgijskoga pjevanja napose pjevački zborovi župa, kako bi s katedralnim i konkatedralnim zborom, predvodili liturgijsko pjevanje. Predviđene pjesme bit će objavljenje na nadbiskupijskim mrežnim stranicama, a o dolasku i sudjelovanju pojedinih zborova dobro je prethodno obavijestiti Nadbiskupijski pastoralni centar (pastoralni.centar@djos.hr) odnosno mo Ivana Andrića osobno.

Župnike, dekane i voditelje zajednica poziva se da broj hodočasnika iz svojih župa i dekanata ili zajednica prijave najkasnije do Cvjetnice 14. travnja u Tajništvo Pastoralnoga centra (tel. 031/802-227 od 9 do16 sati ili na e-adresu pastoralni.centar@djos.hr).

U okružnici nadbiskup Hranić uputio je neka se nastoji predvidjeti dolazak hodočasnika u katedralu malo prije 16 sati. Autobuse će biti moguće parkirati nedaleko trga (parkiralište pored DVD-a i prostori kraj gradske tržnice te druga obližnja mjesta). Svečana misa ređenja započinje u 16.30 sati, a prethodit će joj kraći molitveni pripravni program s uputama od 16 sati.

Potičući sve u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i na duhovnu pripravu, nadbiskup je naglasio: „Biskupskome ređenju na Vazmeni ponedjeljak prethode dani Velikoga tjedna i Vazmenoga trodnevlja, i to su, svakako, središnji sadržaji našeg razmatranja i molitve. Preporučujem da se u te, tako snažne molitvene trenutke, uključi i nakana za blagoslov naše Nadbiskupije, novoga pomoćnoga biskupa te svih pastira i vjernika. Za osobno ili zajedničko razmatranje u pripravi za nadolazeće biskupsko ređenje skupina profesora našeg Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta pripravila je tekst prigodne kateheze o značenju biskupske službe u Crkvi. Tekst će biti dostupan na nadbiskupijskim mrežnim stranicama te u Vjesniku“.

Svoju okružnicu mons. Hranić zaključio je preporukom za molitvu za novoga pomoćnog biskupa: „Preporučujem da se u našim župnim i redovničkim zajednicama u ovo vrijeme moli za našega novog pomoćnoga biskupa Ivana. Neka se također dan biskupskoga ređenja oglasi i zvonima svih crkava naše nadbiskupije, i to na Uskrsni ponedjeljak, nakon podnevnoga Pozdravljenja (u trajanju 10 minuta)“.