Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za pomoć stradalima u potresu u Hrvatskoj

PETROVARADIN (TU) (IKA)

Biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović u petak 1. siječnja uputio je poziv svim vjernicima Srijemske biskupije na prikupljanje pomoći za stradale u potresu koji je u utorak 29. prosinca pogodio Hrvatsku, odnosno ponajprije područje Sisačke biskupije. Poziv biskupa Gašparovića prenosimo u cijelosti.

Svećenici, redovnici i redovnice, te Kristovi vjernici laici Srijemske biskupije istinski su potreseni vijestima o snažnom potresu koji je pogodio područje Sisačke biskupije, ponajviše Petrinju, Glinu i Sisak.

Posebno su svi ožalošćeni vijestima o poginulima i ranjenima, kao i snimcima razornih posljedica potresa na obiteljskim domovima, javnim zgradama i sakralnim objektima.  Svi smo svjedoci ove tragedije koja je pogodila Hrvatsku te smo veoma zabrinuti i suosjećamo s ugroženim stanovništvom, a posebno sada u vrijeme pandemije koronavirusa.

Srijemska se biskupija već, po biskupijskom Caritasu za Srijem, uključila u akciju prikupljanja pomoći za postradale koja se odvija širom svijeta. Svećenici i vjernici laici svjesni su skromnih mogućnosti srijemskih župa i vjernika za koje pastoralno skrbe, kao i naroda koji živi na ovom prostoru uopće. Unatoč tome, mišljenja smo kako se treba angažirati i kako se svakako treba uključiti se u ovu akciju pomoći i bratske ljubavi.

Stoga je odlučeno da se u nedjelju 3. siječnja 2021. godine, u svim župnim zajednicama Srijemske biskupije najavi akcija za prikupljanje pomoći, kako bi se vjernike blagovremeno informiralo o akciji. Sama akcija prikupljanja pomoći organizirat će se u nedjelju 10. siječnja 2021. godine u svim  župama Srijemske biskupije. Oni vjernici, koji zbog pandemije ne sudjeluju na misama, a žele doprinijeti pomoći ugroženima, svoj će doprinos moći donijeti u župne urede. Svećenici, kao i drugi župni suradnici, također su pozvani da  sudjeluju u ovoj akciji svojim osobnim darom.

Prikupljena novčana sredstva bit će predana u Srijemsku biskupiju ili Caritas Srijemske biskupije i nakon toga proslijeđena na odgovarajuće odredište u Hrvatskoj.

mons. Đuro Gašparović
biskup Srijemske biskupije