Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Juraj Župančić proslavio zlatni svećenički jubilej

Samobor (IKA)

Župljani Župe sv. Anastazije u Samoboru u nedjelju 26. rujna bili su dionici zlatnoga jubileja - 50 godina svećeništva - kojega je svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi, u zajedništvu s više svećenika, proslavio preč. Juraj  Župančić.

Na početku euharistijskog slavlja, zlatomisnika je pozdravio domaći župnik preč. Ivica Cik:
“Svećenik i svećenička služba Božji je dar narodu da ga poučava, tješi, krijepi otajstvima svete vjere, kako bi postigli spasenje duša i zajedništvo s Bogom. Kroz mnoge nevolje, neizvjesnosti, trpljenja i kušnje snaži se naša vjera i učvršćuje naša povezanost s Bogom. Tako i Vaša svećenička služba kroz proteklih pedeset godina, puna je takovih trenutaka, gdje umirući sebi i svojim očekivanjima, dopuštamo da nas Bog vodi, kako bi se na svakome ostvario Njegov promisao spasenja….”

“Bogat svećenički život, ispunjen revnošću za Božji Dom i Božji narod, Domovinu Hrvatsku ostavlja traga u osobnoj i zajedničkoj vjerničkoj povijesti. S apostolom Pavlom možete klicati: Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti  kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan Sudac, ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak”, kazao je preč. Cik.

Uz pozdravne riječi, slavljeniku je uručen apostolski blagoslov pape Franje za svećeničko vjerno služenje.

Tijekom mise propovijedao je nekadašnji samoborski župnik, danas župnik u župi sv. Ivana Krstitelja u Sv. Ivanu Zelini, preč. Vlado Bogdan. Evocirajući na povijesne i društvene činjenice kroz proteklih pedeset godina, podsjetio je i na svu težinu, ali i ljepotu svećeničkog poslanja, osobito tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je preč. Župančić započeo svoje prve svećeničke, a kasnije župničke službe. U svim okolnostima, u dubokoj predanosti molitvi i suradnji s Duhom Svetim, sa svojim komunikacijskim i glazbenim sposobnostima, uspio je uvijek okupiti zajednicu vjernika.
“Danas pak, 50 godina kasnije, u poniznosti pred Bogom jedinim i Njegovom Providnosti, izručimo ostatak Vašega života i života svakoga od nas, Njegovoj Milosti”, rekao je preč. Bogdan.

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti zbor Župe sv. Josipa Radnika Klinča Sela-Zdenčina, pod ravnanjem Marija Koludera, uz orguljašku pratnju Ivana Gajšaka.

Životopis zlatomisnika

Preč. Juraj Župančić rođen je 25. rujna 1946. u Maloj Rakovici (župa Samobor) u obitelji Juraja i Fanike r. Vraneković. Osnovnu školu pohađao je u Mirnovcu i Samoboru, a 1966. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu na Šalati te upisao Katolički bogoslovni fakultet.

Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 27. lipnja 1971. po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.  Župni vikar bio je u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici od 1971. do 1974., upravitelj župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji pod Okićem od 1974. do 1996. i sv. Nikole biskupa u Koprivnici od 1996. do 2002. te župnik u župi sv. Josipa Radnika u Klinča Selima-Zdenčina do 2016., kada je zbog zdravstvenih razloga upućen na bolovanje. U ljeto 2021. godine je zbog kanonske dobi umirovljen.