Budi dio naše mreže
Izbornik

Pred više od tisuću vjernika proslavljen blagdan Župe bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko

Zagreb (IKA)

U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u nedjelju 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan Župe, Merčevo. Svečana misa održana je u nazočnosti više od tisuću vjernika, na otvorenom, na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice.

Foto: Sanda Dinarina Mladić

Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Markom Čolakom, p. Božidarem Nagyjem postulatorom kauze bl. Ivana Merza, vlč. Alenom Vrbekom te dr. Josipom Beljanom.

Pozdravljajući nazočne, preč. Pavlaković je istaknuo:
„U radosti ovoga blagdanskog zajedništva Pete uskrsne nedjelje dolazimo pred Gospodina, okupljeni Duhom Svetim, s pouzdanjem u njegovu snagu i blizinu koja nam je čudesno podarila blaženoga Ivana Merza. Svetost je djelo Božjega Duha koji nas potiče da slijedimo Krista i njegov poziv jer On je put, istina i život“.

Foto: Sanda Dinarina Mladić

Isus kao temeljni, zaglavni, kamen Crkve – ostaje zauvijek

U homiliji preč. Pavlaković je povezao Božju riječ sa životom našeg blaženika i usporedio Crkvu s kućom te je istaknuo:
„Isus je onaj „zaglavni kamen“ koji u Crkvi trajno ostaje živ kao njezin uskrsnuli Gospodin. On se ne urušava, ne nagriza ga zub vremena, ne mogu mu nauditi poplave, potresi i požari, nije mu potrebno ojačavanje i obnova. On, „zaglavni kamen”, temeljni kamen Crkve, ostaje zauvijek. Drugo zaglavno kamenje mrtvo je i šutljivo. Isus kao živi „zaglavni kamen“ Crkve trajno svojim riječima i djelima samom sebi pridružuje i druge, čineći da i oni postanu „živo kamenje“. Bilo bi dobro stoga da danas postanemo svjesni toga da smo i mi kao kršćani, baš po tome što smo kršćani, ugrađeni u temelje Crkve“.

Potom je dodao: “Ne preostaje drugo nego zaželjeti svima nama, cijeloj Crkvi i u svim njezinim dimenzijama, da nam On sam, Isus Krist, zaglavni kamen na kojemu smo utemeljeni i s kojim smo i sami pozvani biti temelj Crkve, pomogne da uistinu vjerujemo da je On koji za sebe reče: „Ja sam put, istina i život“, jedini put Ocu, jedina istina i jedini koji daje puninu života i da nam, nadalje, pomogne to što vjerujemo živjeti u svakodnevnom životu, kako bismo s Kristom, po Kristu i u Kristu mogli zaživjeli vječnost u Očevom domu, u onoj nebeskoj i proslavljenoj Crkvi spašenih koji, ondje gdje nam je od Krista pripravljeno mjesto, gledaju Boga licem u lice“.

Kamen temeljac na mjestu izgradnje buduće crkve

Pri završetku mise župljani i hodočasnici prisustvovali su „postavljanju“ simboličnog „kamena temeljca” na mjestu izgradnje buduće crkve. Naime, o. Božidar Nagy donio je ciglu iz, u potresu urušenog svoda bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Ta cigla ima svojevrsnu relikvijsku vrijednost jer je kroz šest godina „gledala” sa stropa bazilike i bila svjedok kako se blaženi Ivan Merz molio u bazilici, sudjelovao na misi, primao pričest, adorirao, vršio na galeriji pobožnost križnoga puta i živio ljepotu otajstva Crkve.

Trodnevna duhovna priprava za blagdan Župe bl. Ivana Merza

Za proslavu blagdana župe, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Tema ovogodišnje duhovne priprave bila je geslo našeg blaženika: EUHARISTIJA, ŽRTVA, APOSTOLAT.

Prvi dan trodnevni će, u četvrtak 7. svibnja, misno slavlje predvodio je vlč. Alen Vrbek, župni vikar župe BDM Žalosne-Špansko koji je govorio o Euharistiji. U svojoj je propovjedi istaknuo: „Ugledajmo se i mi danas u primjer bl. Ivana koji je iznad svega štovao Isusa, prisutnog u presvetoj euharistiji i primao ga svaki dan u svetoj pričesti da bi se sjedinio s njim i da bi sve više postajao s njim jedno, to jest da njegov život postaje božanski, prožet Bogom i nositelj Boga.

Drugi dan trodnevni će, u petak 8. svibnja, s nama je bio vlč. Ivan Braovac, župni vikar župe sv. Nikole Tavelića koje govoreći o žrtvi rekao: “Žrtva je iskaz davanja, predanja i znak nepostojanja sebičnosti. Najljepši primjer žrtve nam daje naš Gospodin Isus. Njegova žrtva je žrtva ljubavi; ljubavi prema Bogu kao Ocu i ljubavi prema svima nama, ljudima. Isus nije raspet da bismo ga mi hvalili, nego da nas spasi i da nas sve sabere u jedno. Iz toga proizlazi naša hvala i zahvala.“

U subotu 9. svibnja, na treći dan trodevnice, misu je predvodio vlč. Matija Novački, župni vikar župe Uznesenja BDM. Vlč. Novački govoreći o apostolatu rekao je slijedeće: „Izvor apostolata, apostolskih nakana i pothvata jest u srcu. Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu navodi nas, upravo nas tjera na djela apostolata. Tamo gdje nema te ljubavi nema ni pravog apostolata. Srce ozareno Euharistijom, spremno na žrtvu, nadahnutno ljubavlju može djelovati.“ Vlč. Novački je u nastavku dodao da područje apostolata laika prije svega jest obitelj, a potom profesionalni i društveni život.

Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju mise posebno se po zagovoru blaženika molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani na kraju svake mise mole već više od dvije godine. Plodovi molitve već su vidljivi u ovom župnom zemljištu na kojem slavimo misu, a sada ostaje da se i dalje molio da konačno dobijemo i crkvu što je želja i čežnja svih župljana.

Foto: Sanda Dinarina Mladić

Po završetku misnog slavlja, upravitelj Župe vlč. Marko Čolak čestitajući blagdan župe zahvalio se svim župljanima i hodočasnicima na sudjelovanju u misnom slavlju, čime svjedoče živu Crkvu te se zahvalio svećenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi blagdana bl. Ivana Merza – zaštitnika Župe.

FOTOGALERIJA: Davorin Višnjić/PIXSELL