Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanja 3. dana Teološko-pastoralnog seminara u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Zadnji dan Teološko-pastoralnog seminara za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je održan od 15. do 17. rujna o temi „Mladi kao posebna briga Crkve: stanje i perspektive u pastoralu mladih“, sadržavao je tri predavanja te zaključnu raspravu.

Prvi izlagač, mr. sc. Igor Jakobfi, izlagao je na temu „Socijalni pastoral s mladima – primjer udruge Prijatelji sv. Martina“. Uvodeći u izlaganje, podsjetio je kako je Đakovačko-osječka nadbiskupija, izradivši u okviru Druge biskupijske sinode novi, vlastiti put evangelizacijskog procesa, stavila snažan naglasak na obvezu razvoja novih pastoralnih modela s naglaskom na socijalni pastoral. Od tih modela ponajprije se očekuje da podupiru takav rast u vjeri koji će laicima omogućiti sintezu vjerskog i svjetovnog života.

U prvom dijelu izlaganja predavač je predstavio sinodske zahtjeve i obilježja socijalnog pastorala mladih na temelju kojih je u drugom dijelu analizirao konkretan model rada s mladima koji provodi udruga Prijatelji sv. Martina. Hvalevrijedno je spomenuti neke od aktivnosti koje članovi udruge provode kroz volontiranje: skrb za najugroženije, odgoj za solidarnost, javno zagovaranje, pobožnost, očuvanje kulturne i vjerske baštine, odgoj za kreativnost, kampovi za mlade… U završnom dijelu izlaganja mr. sc. Jakobfi preporučio je praktične preporuke za buduću socijalno-pastoralnu praksu s mladima od strane laičkih udruženja.

Ivan Školka, dr. med., Anamarija Čondor, dr. med. te prim. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med., potom su izlagali na temu „Mladi unutar strukovnih i vjerskih udruga. HKLD i sekcija mladih kao primjer dobre prakse“. U prvom dijelu predstavljeno je Hrvatsko katoličko liječničko društvo – strukovna i vjerska organizacija koja okuplja različite profile medicinskih djelatnika unutar Katoličke Crkve.

Istaknuto je kako su mladi uvijek bili važan segment HKLD-a te su prvo u Zagrebu, a onda i u drugim gradovima osnovane sekcije mladih koje okupljaju studente medicine, mlade liječnike, znanstvene novake, specijalizante i sl. Budući da se mladi na početku svoje liječničke karijere susreću s brojim izazovima i pitanjima, za njih su organizirana posebna predavanja, duhovne obnove, susreti s duhovnikom, međusobna druženja, izleti – što pomaže duhovnoj izgradnji mladog (budućeg) liječnika, a nerijetko rezultira i kvalitetnim cjeloživotnim prijateljstvima. U izlaganju je poseban naglasak stavljen na važnost uloge duhovnika Društva.

Marin Miletić, mag. theol. i saborski zastupnik održao je zadnje izlaganje na ovogodišnjem TPS-u, naslovljeno „Je li važniji program ili svjedočanstvo?“ – Živimo li u krizi vjere? Koje prilike nam donosi današnje vrijeme? Je li važnije imati dobar program rada s mladima ili…? Koje metode su prihvatljive u današnjoj novoj evangelizaciji? Treba li ulagati u mjesta okupljanja ili u čovjeka? Svjedočenje na društvenim mrežama… teme su o kojima je okupljenim svećenicima svjedočki govorio zastupnik Miletić.

Iz šesnaestogodišnjeg rada u školi te u Zdrugu katoličkih skauta, posvjedočio je kako je u radu s mladima najvažnija autentičnost osobe, jer tu sve „stoji ili pada“, ali uvažavajući strukture i program. Naglasak je stavio potrebu jače sinergije klerika i laika te više dijaloga i komunikacije u nastojanjima snaženja pastoralnog rada s mladima.

Uslijedila je rasprava, a potom obraćanje đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je zahvalio svim predavačima, kao i organizatorima Teološko-pastoralnog seminara, jer su za ovogodišnji TPS odabrali ovu aktualnu i važnu temu. Okupljene svećenike potaknuo je na daljnja nastojanja u radu s mladima, svjestan teškoća i specifičnosti vremena u kojemu živimo. Na kraju je okupljene pozdravio i prof. dr. Stjepan Radić, predsjednik Povjerenstva za TPS, također uputivši zahvalu onima koji su sudjelovali u trodnevnom seminaru, svim predavačima, kao i onima koji su uzeli udjela u organizaciji.