Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje don Ranka Vidovića na Tjednu braka

Split (IKA)

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna braka Splitsko-makarske nadbiskupije u crkvi Sv. Liberana na splitskim Mejašima  predavanje „Brak - gnijezdo života” u utorak 4. veljače održao je don Ranko Vidović, župnik Gospe od Otoka u Solinu.

Pred stotinjak posjetitelja don Ranko je govorio o važnosti obitelji te o odnosu muža i žene. „Odgoj djeteta ne počinje kada se ono rodi, kada progovori ili nauči hodati… Odgoj djeteta počinje od začeća! A kako se odgaja dijete? Mi im nešto govorimo, učimo ih, zar ne? Ali zapravo odnos oca i majke najviše odgaja“, poručio je don Ranko na temelju višegodišnjeg iskustva pastoralnog rada sa supružnicima i obiteljima. Kazao je kako odnos oca i majke toliko odgaja dijete da roditelji mogu biti i nijemi jer oni svojim gestama uče djecu odnosima. Djeca upijaju od roditelja temelje za život.

„Kad djeca vide da se otac i majka grle, bodre, vesele, ljube, oni iz njihova primjera crpe odgoj. A kad djeca vide da se otac i majka svađaju, da se vrijeđaju, tada se u srcu djeteta događa pakao“, rekao je don Ranko.

Zatim je govorio o Ivanovu evanđeoskom ulomku o svadbi u Kani Galilejskoj. Kazao je da je sveti Ivan vrstan teolog koji je namjerno događaje u Kani Galilejskoj stavio na početak Isusova djelovanja. „Isus je u Kani Galilejskoj učinio prvo čudo. Učinio ga je na jednoj svadbi. To nije slučajno! Ivan počinje s time jer zna da je prvi čovjek pao u bračnom zajedništvu i zato Isus prvo čudo čini baš na svadbi“, pojasnio je don Ranko.

Tumačio je izraz „vina nemaju“, kazavši da je vino izraz radosti, prije svega zajedništva, a tamo gdje zajedništva nema, brak ne opstaje. „Marija tako želi Isusu reći ‘Sine, oni nemaju zajedništva, molim te učini nešto jer neće izdržati dugo!’ I onda Marija kaže ljudima ‘sve što kaže učinite’! Bi li Isus pretvorio vodu u vino da prije toga ljudi nisu napunili vodu u bačve? Ne bi! Vidite, Isus ne želi učiniti nijedno čudo bez nas. On traži vid moga oka, trzaj moje duše kako bi djelovao“, ustvrdio je.

Osim o bračnoj zajednici, odnosno savezu muža i žene, don Ranko je naglasio kako tom savezu prethodi savez čovjeka s Bogom. Odnos s Bogom je ipak najvažniji.

„Đavao zna za Božji plan s obitelji i zato želi oboriti čovjeka. Nažalost, često mu uspijeva. A kako? Prvo uspije odvući čovjeka od Boga, ukinuti njegov odnos s Bogom, a onda lako uspije razoriti odnos muža i žene“, kazao je don Ranko.

Predavanje je zaključio pričom o čovjeku koji je uzeo jedan veliki kamen te ga je klesao dok nije napravio savršen lik anđela. Drugi čovjek se začudio njegovom djelu i pitao ga kako je to uspio napraviti. Međutim, klesar je kazao kako on nije ništa napravio osim što je skinuo višak.

„On je već vidio anđela u kamenu, samo je trebao skinuti ‘višak’. Promatrajte tako i vi svoga muža, svoju ženu. Budite oni koji će uvijek skidati višak“, zaključio je don Ranko.