Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje fra Draženka Tomića o mučeništvu kao vrednoti sv. Marka Križevčanina

Križevci (IKA)

O. doc. dr. Draženko Tomić održao je na blagdan Male Gospe u srijedu 8. rujna u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane predavanje „Mučeništvo kao vrednota. Primjer sv. Marka Križevčanina i košičkih mučenika“.

Predavanje je održano u okviru dvotjednih dana sv. Marka Križevčanina. Profesor filozofije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član Hercegovačke franjevačke provincije o. doc. dr. Tomić u izlaganju je predstavio mučeništvo kao završni čin svjedočenja o uvjerenju pojedinca ili zajednice, čin dosljednog inzistiranja na onome što se smatra ispravnim, poželjnim ili vrijednim.

U prvom dijelu izlaganja teoretizirao je o vrednoti kao esencijalnoj, bitnoj, nematerijalnoj datosti (primjerice poštenje, požrtvovnost, dosljednost) i vrijednosti kao egzistencijalnoj stvarnosti (primjerice vrijednost rada, satnice, novca). Ustvrdio je da i vrijednost i vrednote variraju ovisno o mjestu i vremenu njihove realizacije. U drugom je dijelu izložio vrednote koje je Marko Križevčanin mogao usvojiti u svojoj obitelji, gradu, narodu, po svom školovanju i zvanju. One su uvjetovale njegov konačni izbor mučeništva za svoju denominaciju. U trećem dijelu predavanja dr. Tomić je dao pregled kako se vrednota mučeništva Marka Križevčanina posredovala vjernicima: tijekom 20. stoljeća naglašava se križ – Marija – papa, dok se usporedno s paneuropskim procesima više naglašava Križevčaninovo mučeništvo za slobodu savjesti, njegovi nadnacionalni elementi, europska uljudba i opredjeljenje za univerzalni sustav.

Predavač je završio riječima: „Vjernost nekoj univerzalnoj životnoj filozofiji nužno prekoračuje granice i postaje baštinom cijeloga čovječanstva. Naravno, vjernost takvim vrednotama mora zadržati pluralistički odnos i respekt prema tuđim vrednotama koje nisu u suprotnosti s općeljudskim vrednotama. Bez te nužne distinkcije i sama žrtva postaje agresor.“

U temu je okupljene uvele predsjednica organizatora predavanja – Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. Tanja Baran. Pročitala je stihove rođenoga Križevčanina biskupa Mije Škvorca posvećene sv. Marku te prijedlog donedavnoga glavnog urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića da se sv. Marku Hrvati utječu kao svojem zagovorniku u europskim integracijama, budući da je bio svjestan svojega nacionalnog i kulturnog identiteta, mada se školovao u Austriji i Italiji, a mučenički umro s isusovcima Poljakom i Mađarom u slovačkim Košicama. Naglasila je da se zato i predavanje održava kao dio programa Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture RH.

Predavanju je prethodila euharistija koju je predslavio o. Tomić, a suslavio domaći župnik preč. Stjepan Soviček. Predslavitelj je u propovijedi podsjetio da je tijelom „Mala Gospa“ bila po duši velika pred Bogom i ljudima, veća i uzvišenija od anđela i svih svetaca. Da bi Marija bila velika pred Bogom i ljudima potrebna je Božja milost, ali i njezina dobrovoljnost, poslušnost, osobna zauzetost i suradnja s Bogom. I u naše vrijeme valja nam isticati neizmjernu vrijednost svakog ljudskog bića, svake slobodne ljudske sudbine koja je dar Božji, a u isto vrijeme dar samog sebe drugima, i Bogu i čovječanstvu. Zato je svako rođenje ispunjenje dugih iščekivanja, ali i poziv na dobrovoljno prihvaćanja Božjeg programa za budućnost, poziv na dar sebe drugima“, zaključio je o. Tomić.