Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje "Kako prepoznati manipulaciju u odnosima"

Split (IKA)

U organizaciji Bračnoga i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije u srijedu 27. veljače je u prostorijama BIOS-a održan susret za odgojitelje i stručne suradnike.

Predavanje “Kako prepoznati manipulaciju u odnosima” održala je suradnica savjetovališta Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i specijalistica iz pastorala kriznih situacija. U predavanju su opisani mehanizmi i spirala manipulativnog odnosa, vrste manipulatora i njihove osobine, motivi i taktike manipulatora, „poziv na ples“ koji prihvaća žrtva, znakovi za uzbunu i djelotvorna razmišljanja i ponašanja „kad shvatimo da smo uvučeni u takav odnos“.

Manipulator ignorira moralna pravila i ne osjeća kajanje zbog svog razornog ponašanja, a ljude u svojoj blizini doživljava kao alat za postizanje sebičnih ciljeva. Manipulacija je sveprisutna i u našem narcisoidnom svijetu. Našu civilizaciju zahvatila je teška duhovna bolest, prava epidemija narcizma s destruktivnim simptomima, opčinjenosti sobom i uspjeha po svaku cijenu. Naše grabežljivo i nemilosrdno društvo manipulativno ponašanje tolerira kao nešto posve prihvatljivo i gotovo poželjno, rečeno je.

Na predavanju je poseban naglasak stavljen na patnju kao i mogućnost izlaska iz patnje onih koji su usisani u bilo kakav oblik toksičnih odnosa. Nakon predavanja slijedila je radionica „Za tango je potrebno dvoje“ u kojoj su sudionici vođeni pitanjima profesorice Jakšić osvještavali svoj doprinos u procesu manipulacije, svoje emocionalne odgovore na manipulaciju kao i mogućnost djelotvornijih izbora ponašanja u budućnosti. Tek kad osvijestimo problem manjka samopoštovanja, emocionalne ovisnosti o drugima i nezadovoljenih potreba za ljubavlju, sigurnosti i važnosti, možemo napustiti nezdrava i štetna razmišljanja i ponašanja koja su nas zadržavala u takvom odnosu, istaknuto je.

Cilj radionice bio je „bolje razumjeti vezu između naših potreba i percepcija, uvjerenja, emocija i cjelokupnog ponašanja“.

Osim ove ljudske dimenzije – učenja odvajanja i ne reagiranja na tuđi emocionalni kaos, postoji još jedna mogućnost kad smo suočeni s „teškim ljudima“. U svojoj najdubljoj boli Krist je usmjeren na ljubav i oprost. Pozvani smo ljubiti one koji mrze, oprostiti onima čije je ponašanje destruktivno i moliti za one koji progone. To je najučinkovitiji put vlastitog ozdravljenja, zaključeno je.