Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o. Nikića bogoslovima o potrebi duhovnog vodstva

Zagreb (IKA)

Profesor na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove o. Mijo Nikić održao je predavanje „Potreba duhovnog vodstva pod psihološkim vidikom“ u utorak 18. travnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Susret je održan na poticaj bogoslova IV. godine Hrvoja Havličeka u sklopu službe promocije teološke literature.

Na početku susreta riječi pozdrava uputio je odgojitelj vlč. Josip Đurin, zahvalivši promotorima teološke literature za organizaciju cijele večeri, kao i o. Miji na dolasku.

Dr. Nikić osvrnuo se na bitna obilježja duhovnog vodstva za koje se bogoslovi spremaju, a istom su kroz formaciju sami podložni. Naglasio je kako svaka osoba koja ide u dubinu duhovnog života mora imati jedan oslonac da ne bi zalutali. Cilj duhovnog vodstva je da osoba živi što sličnije Kristu (usp. Gal 2, 20) te da ga što više zavoli. Duh Sveti je glavni vođa, a ne onaj koji prati osobu, istaknuo je o. Nikić, i glavna zadaća je da osoba bude otvorena Duhu Svetom. Spomenuo je i da oni koji prate ljude u duhovnom vodstvu moraju imati znanje, mudrost i iskustvo kako bi mogli druge voditi – naročito znanje o psihopatologiji. Vođa ne smije biti „guru“ nego onaj koji će pomoći drugome u donošenju odluke u duhovnom životu.

U drugom dijelu predavanje o. Nikić dao je pregled razlučivanja duhova po modelu sv. Ignacija Lojolskog. Kroz određene korake koje razlučivanje podrazumijeva o. Nikić podijelio je s bogoslovima osobna iskustva koja je imao u razgovoru s ljudima, te je uputio na razlikovanje između psiholoških bolesti i kada je riječ o opsjednuću čovjeka.

Na susretu su uz cijelu bogoslovnu zajednicu bili nazočni i odgojitelji vlč. Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić.