Budi dio naše mreže
Izbornik

Predbožićna duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Adventsko-božićna duhovna obnova za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama na području Varaždinske biskupije održana je u subotu 16. prosinca u Varaždinu, izvijestio je Katehetski ured Varaždinske biskupije.

Adventsko-božićno promišljanje s pokorničkim bogoslužjem predvodio je vlč. Ivan Vučak, upravitelj župa Krašić, Oštrc i Gornje Prekrižje.

Vlč. Vučak promišljao je nad evanđeoskim tekstom (Mt 2,1-12) te govorio o vjeroučiteljskom poslanju, poslušnosti i molitvi. Govoreći o poslanju vlč. Vučak istaknuo je važnost pristanka, tj. naše spremnosti i otvorenosti u poslanju svjedočenja vjere u kojemu je važno vidjeti (tu betlehemsku zvijezdu); u nutrini svoga srca osjetiti Onoga tko me šalje i dati se (svojim talentima) onima kojima si poslan. Po daru Onoga koji je stavio svoje ruke u naše ruke, predavač je govorio o značenju povjerenja koje nam je dano od roditelja, crkvenih poglavara; te pritom istaknuo koliko je važan suživot u poslušnosti, tj. povjerenju – jer poslušan čovjek je onaj koji nekome vjeruje. Vlč. Vučak potaknuo je sve nazočne da – kao i apostoli – ostavimo sve, ustanemo i hodimo za Isusom i to upravo uz pomoć molitve, poslušnosti, vjere, povjerenja; kako bismo – ovoga došašća – došli do [malenoga] Isusa.

Nakon sakramenta pomirenja kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti, slijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka, predstojnika Katehetskog ureda preč. Damjana Korena, predvoditelja adventsko-božićne duhovne obnove vlč. Ivana Vučaka i tajnika varaždinskog biskupa vlč. Marka Domitera.

Promišljajući nad Lukinim evanđeoskim tekstom o ozdravljenju desetorice gubavaca, biskup Radoš u propovijedi je izrazio zahvalnost svim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri na tomu što povezuju djecu, roditelje, školu „sa svim otajstvima koja slavimo i u koja vjerujemo.“ Istaknuo je kako glavna nit evanđeoskog teksta – zahvalnost – obuhvaća dar i darovatelja. Smisao dara jest jačati odnose s darovateljem. Kako je Bog prvi darovatelj, biskup je vjeroučiteljima poželio da posebice u ovome vremenu došašća u daru Boga ljudima vide i žive put do Boga po zahvali koja je put u sazrijevanju vjere i osnaživanju djela milosrđa, tj. ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Na kraju mise preč. Damjan Koren svima je čestitao Božić.