Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana predkorizmena duhovna obnova za svećenike Subotičke biskupije

Sombor (IKA)

U organizaciji Subotičke biskupije, u utorak 21. ožujka 2023. održana je predkorizmena duhovna obnova za svećenike u karmelskom samostanu u Somboru, javlja biskupijski Tiskovni ured.

Razmatranje na hrvatskom jeziku održao je karmelićanin o. dr. sc. Jakov Mamić, a na mađarskom župnik Župe sv. Lovre u Budimpešti preč. dr. sc. Henrik Gável.

Duhovna obnova počela je zajedničkim zazivom Duha Svetoga, a potom su svećenici po jezičnim skupinama izmolili Treći čas i poslušali prigodna razmatranja. O. Mamić je održao predavanje „Mala Terezija i svećenici: Terezijina egzistencija za svećenike“.

Nakon što je ukratko predstavio svetičin život i duhovnost, predavač je istaknuo da je bit svećeničkog identiteta pozvanost, koja se očituje u kvalitetu njegove egzistencije. Svećenik je pozvan najprije paziti na to da „kao sol ne izgubi svoju slanost“, da bi potom mogao biti sol za duše onima kojima je poslan. „Slanost“ svećenika mjeri se Kristovim načinom darivanja, koja se osobito očitovala njegovom žrtvom na križu u potpunom predanju Ocu. Tako je i svećenik pozvan nasljedovati takav Kristov odnos prema Bogu, iz kojeg potom slijede konkretna djela, a ne obrnuto – zaključio je o. Mamić.

Preč. Gável održao je predavanje „Želimo li biti Kristovi zaposleni ili rezervirani svećenici?“ U svom djelovanju svećenici često znaju održavati sustav raznim aktivnostima, a pritom zaboravljaju da i sami imaju potrebu biti s Kristom. „Najprije trebamo biti Gospodinovi, a potom će nas On poslati služiti ljudima. Trebamo učiti živjeti skupa s Njim u sadašnjosti“, istaknuo je predavač. Ljudima trebamo govoriti o Isusu, ne o nama samima, jer inače će On za nas biti tek lik iz povijesti. Dopustimo da se Isus očituje po nama, pa ćemo ga tako bolje doživljavati – zaključio je preč. Gável.

Nakon razmatranja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a svećenici su imali priliku i za pojedinačnu ispovijed. Potom je uslijedilo zajedničko slavlje mise, koje je predvodio dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas. Na temelju dnevnih liturgijskih čitanja svećenike je potaknuo da predano žive svoje poslanje u odnosu na povjerene im vjernike i prema Isusu Kristu, koga su pozvani nasljedovati.

„Evanđeoski se autoritet ne sastoji u samovoljnom gospodarenju i samo-isticanju pred drugima, nego radije u onome: biti prvi za druge. To znači da sva svoja dobra stavljamo na korist sviju“, zaključio je mons. Fazekas. Na kraju mise svećenici su posjetili grob sluge Božjega o. Gerarda Stantića, te su se ondje skupa utekli njegovu zagovoru.