Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Europskoga vijeća nazvao Papu

Vatikan (IKA)

Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel telefonski je 11. svibnja razgovarao s papom Franjom, prenosi Vatican News.

Belgijski političar na Twitteru je zatim izvijestio da su razgovarali prije svega o europskim pitanjima, zajedničkim nastojanjima u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa, iznalaženju cjepiva i pomoći najsiromašnijim zemljama u epidemiji.

Na V. vazmenu nedjelju, 10. svibnja, Papa je na jutarnjoj misi i u nagovoru uz molitvu Kraljice neba pozvao odgovorne u Europi na zajedničke napore i solidarnost u pandemiji. Također je govorio o 70. obljetnici Schumanove deklaracije kojom su postavljeni temelji ideje jedinstvene Europe. Michel je pak sudjelujući na međunarodnoj video-konferenciji u petak 8. svibnja pozvao na konkretnu solidarnost kakvu su zamislili osnivači europskoga zajedništva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel još je u četvrtak 7. svibnja telefonski razgovarala s Papom, te su razmijenili mišljenja o globalnoj humanitarnoj i političkoj situaciji u pandemiji i značenju zajedništva i solidarnosti u Europi i svijetu. Složili su se o potrebi pomoći osobito najsiromašnijim zemljama, izvijestio je nakon razgovora glasnogovornik njemačke savezne vlade Steffen Seibert.

Ključne riječi:
europa michel Papa