Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Hrvatskog sabora zahvalio biskupu Janjiću na očuvanju kulturne i vjerske baštine

Kotor (IKA)

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, u pratnji veleposlanika RH u Crnoj Gori Veselka Grubišića, posjetili su 18. ožujka predstavnike hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Hrvatsko izaslanstvo posjet je započelo susretom s biskupom Kotorske biskupije Ilijom Janjićem te obilaskom katedrale Sv. Tripuna i njene riznice u Kotoru. Tom je prigodom predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković zahvalio biskupu Janjiću na trudu koji je uložio svih ovih godina u očuvanje kulturne i vjerske baštine i okupljanje Hrvata na području Boke kotorske.

U Kotoru se hrvatsko izaslanstvo sastalo i s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Predsjednik HGD CG Mario Brguljan zahvalio je na podrški hrvatskoj državi, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, naglasivši pritom da ta potpora uvelike pomaže djelovanju HGD-a. Tijekom susreta istaknuta je uloga Društva u očuvanju identiteta, običaja i tradicije hrvatskog naroda. Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković kazao je kako su Hrvati u Crnoj Gori spona između dviju zemalja te kako hrvatska Vlada podupire njihove aktivnosti u tom kontekstu.

Tijekom kratkog obilaska otočića Gospe od Škrpjela, izaslanstvo je u pratnji don Srećka Majića obišlo i crkvicu, a posjet Crnoj Gori nastavljen je u Donjoj Lastvi susretom s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom građanskom inicijativom.
Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković sa suradnicima, v.d. predsjednika HGI Josip Hržetić i zastupnik HGI u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović te potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, a na sastanku je bilo riječi o radu Hrvatskog nacionalnog vijeća, a posebno Hrvatske građanske inicijative kao političke stranke koja je zastupljena u Skupštini Crne Gore. Istaknuti su i neki problemi s kojima se Hrvati kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori susreću, kao što je status Bokeljske mornarice kao baštine Hrvata i Kotorske biskupije te prostora za djelovanje stranke i Vijeća.

Posjet hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori završio je sastankom s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u toj zemlji, tijekom kojega je bio riječi o iskustvima hrvatskih tvrtki u poslovanju u Crnoj Gori, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Dubrovačko-neretvanske županije.