Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao predavanje studentima Ukrajinskog grkokatoličkog sveučilišta

Lavov (IKA)

U sklopu službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak 9. prosinca predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište u Lavovu u zapadnome dijelu zemlje, gdje se susreo s rektorom sveučilišta svećenikom Bohdanom Prachom te studentima održao predavanje na temu „Budućnost Europe“.

Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo toga zajedničkoga – jedna je od poruka predavanja premijera Plenkovića koji je istaknuo da su obje zemlje stekle neovisnost prije tri desetljeća.

„Iza Hrvatske je rat, gubitak i povratak teritorija, politička konfrontacija te što je najvažnije uspostava države kao članice Sjevernoatlantskoga saveza i Europske unije“, kazao je predsjednik hrvatske Vlade Plenković, a njegove su riječi prenijeli na internetskim stranicama Ukrajinskog grkokatoličkog sveučilišta.

Hrvatska i Ukrajina dijele slične političko-gospodarske izazove

Premijer Plenković također je kazao da Hrvatska zajedno s Ukrajinom dijeli i slične izazove, poput gospodarske situacije, migracija, korupcije i netransparentnosti. Međutim, hrvatska vlada – kako je istaknuo Plenković – radi na reformama za jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Nakon predavanja predsjednik Vlade Plenković odgovarao je na pitanja studenata iz Lavova koje je zanimalo kako da dođe do većega zajedništva u Ukrajini oko pitanja daljnjega razvoja zemlje, kako dostići standard zemalja poput SAD-a i drugih iz Zapadne Europe… Studenti su tražili i savjete za poboljšanje situacije u Ukrajini.

Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu Ukrajine

Kako je na svojem Facebook profilu objavio premijer Plenković, na predavanju se govorilo i o političkim, gospodarskim, sigurnosnim i klimatskim izazovima koji zahtijevaju snažan i jedinstven odgovor Europske unije te je kazao da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu Ukrajine koja je ključna za razvoj i koheziju zemlje.

Prije predavanja, predsjednik Vlade Plenković susreo se s vodstvom Ukrajinskog grkokatoličkog sveučilišta – rektorom Prachom, prorektoricom za strateški razvoj Sofijom Opatskom, prorektorom za akademska pitanja Dmytrom Sherengovsky te voditeljicom Odjela za međunarodne akademske odnose Halynaom Protsyki.

U hrvatskoj su delegaciji bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić, glasnogovornik Vlade RH Marko Milić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku Vladimir Drobnjak, drugi tajnik Veleposlanstva RH u Ukrajini Goran Prokopec te počasni konzul Republike Hrvatske u zapadnoj regiji Vitaliy Zapuh.