Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstava o blaženom Alojziju Stepincu održana u Sigetu

Zagreb (IKA)

U sklopu 33. svečanosti Pasionske baštine, u srijedu, 6. ožujka 2024. u prostorima Župe Uzvišenja Svetog Križa u zagrebačkom Sigetu učenici i učenice dramske skupine osnovnih škola „Lotrščak“ i „Ružičnjak“ izveli su predstavu o životu i djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca pod nazivom „U Tebe se, Gospodine, uzdam“.

Predstavu su početkom 2023. godine,  povodom obilježavanja 125. obljetnice rođenja i 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Stepinca, zajednički osmislili prof. Filip Đukić, učitelj hrvatskog jezika u OŠ „Lotrščak“ kao redatelj i Ivan Karol Villa, tada učenik 8. razreda iste škole, kao autor teksta. Posebnost predstave je u tome što je u cijelosti izvode djeca, učenici viših razreda osnovne škole, u dobi između 11 i 15 godina.

Predstavi je kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše nazočio vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomislav Hačko. Izvođače su svojom nazočnošću podržali i ravnatelji triju katoličkih škola u Zagrebu: Marin Divić, ravnatelj OŠ „Lotrščak“, Anita Vuković, ravnateljica OŠ „Ružičnjak“ i Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije, više redovnica, djelatnika katoličkih škola u gradu Zagrebu, kao i brojni roditelji s djecom te drugi gledatelji.

Prije same predstave prigodnu riječ su uputili župnik župe u Sigetu fra Marino Kuzminski i Eva Kirchmayer Bilić, predsjednica udruge „Pasionska baština“.

U kazališnoj dvorani dvadeset i troje glumaca je u jednosatnoj predstavi u tri čina prikazalo život blaženog Alojzija od njegova rođenja pa do preminuća, kao i sam čin beatifikacije. Autor predstave Ivan Karol Villa u ulozi Alojzija Stepinca nizom susreta s raznim pojedincima i skupinama prikazao je njegovo mladenačko, svećeničko i biskupsko djelovanje i trpljenje: kao vojnika u Prvom svjetskom ratu, kao mladog seljaka u Krašiću i zaručnika Marije Horvat, kao svećenika i nadbiskupskog ceremonijara, kao zagrebačkog nadbiskupa koadjutora i na koncu kao zagrebačkog nadbiskupa. Na pozornici su se tako, uz nadbiskupa Antuna Bauera i papu Ivana Pavla II., mogli vidjeti i nadbiskupski tajnik, krašićki župnici Stjepan Huzek i Josip Vraneković, trešnjevački župnik, majka Barbara Stepinac, zaručnica Marija Horvat, židovska djevojčica Ruth Dajč, talijanski vojnik, knez Pavle Karađorđević, Tito, milicajac, sudac, tužitelj, prosjak, poštar, liječnik, američki novinar, zagrebački bogoslovi te krašićka djeca.

Nakon predstave preč. Hačko je u ime zagrebačkog nadbiskupa glumcima uručio sličice bl. Alojzije Stepinca i bombone, po uzoru na blaženog Alojzija koji je djeci dijelio upravo bombone.