Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjige „Hrvatske povijesne istine“ u Sisku

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Hrvatske povijesne istine“, održano je u četvrtak, 21. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili dr. Andrija Hebrang i autor.

Radi se o knjizi nastaloj po Dujmovićevim emisijama na Z1 televiziji pod nazivom “Hrvatske povijesne istine”, gdje je autor od 50 dosadašnjih emisija odabrao 21 intervju, redovito s povjesničarima i istraživačima i to stavio u korice.

Ova knjiga donosi mnoge do sada nepoznate činjenice o Rimskim sporazumima, istinu o Vladi Ranogajcu koji je 1945. osobno potpisao 748 smrtnih presuda da bi i danas jedna ulica nosila njegovo ime u Zagrebu, zatim, nikad objavljene tajne o puču Vokić-Lorković, analizu laži o sudbini kozaračke djece, kao i o broju žrtava Jasenovca. Zatim obrađuje temu o 8. svibnja 1945. kada je ubijeno 11.000 Zagrepčana, detaljni prikaz srpskog genocida nad Hrvatima, velike britanske prijevare na Bleiburgu, stradanju svećenika za i nakon Drugog svjetskog rata i istinu o Nikoli Tesli.

Autor predgovora dr. Hebrang rekao je kako su ovakva predstavljanja i knjige koje piše Dujmović jedini načini da njegova misao dođe do publike. „Njemu nisu otvoreni veliki mediji, ali su mu otvorena srca svih vas koji posjećujete ovakve tribine. Ova knjiga nastala je u okviru rada naše Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti, a koja je osnovana u suradnji s našim velikim hrvatskim domoljubom Markom Franovićem. Naime, na njegov prijedlog formirali smo Udrugu kojoj je cilj medijski otvarati povijesne teme i jednostavno dati priliku istini i golim činjenicama da već jednom na tom temelju progovorimo o hrvatskoj povijesti. Upravo dio rada te udruge su Tihomirove emisije na Z1 televiziji i kolumne novinama 7 dnevno. Našim djelovanjem bavimo se demontiranjem jugoslavenskih povijesnih laži koje su ovom narodu nabile neviđene komplekse“.

Zahvalivši svim okupljenima na dolasku autor knjige Dujmović pojasnio je da je knjiga nastala tako što je shvatio kako je kroz 50 emisija dobio nevjerojatnu količinu potpuno novih povijesnih činjenica koje najčešće jesu bile zapisane i istražene, ali medijski su bile posve skrivene. „Hrvatska historiografija u ovih je 30 godina napravila golem posao, istražen je niz tema koje su hrvatske povijesne istine i koje su bile zabranjene godinama. Međutim, problem leži u tome da te nove činjenice iz naše povijesti nisu dio ni medijske slike o hrvatskoj povijesti, a još manje su dio obrazovne literature. Mediji ne dopuštaju da se te istine probiju, kao ni političari koji puštaju da nam udžbenici iz povijesti izgledaju kao da živimo u Jugoslaviji i djeca nam još uvijek uče te stare laži. Gotovo sve što se o hrvatskoj povijesti učilo u školama od 1941. do 1991. godine je bila laž, u svim konturama, u porukama koje su put do središta istine“, poručio je Dujmović te je u nastavku donio kratki pregled tema iz knjige.

Na kraju je gostima na dolasku zahvalio biskup Košić ohrabrivši ih u njihovom djelovanju, istraživanju i objavljivanju povijesnih istina. „Vjerujem da je i ova knjiga doprinos razotkrivanju laži iz naše povijesti, a s kojima se i danas borimo. Majka Terezija je rekla ne možemo donijeti svjetlo na cijeli svijet, ali možemo zapaliti jednu malu svjetiljku i ona će donijeti u tamu svjetlo. Ako mnogi zapale malo svjetla, to će biti mnogo svjetla. Tako je to i s ovom knjigom“, zaključio je biskup.