Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen dovršetak radova u kapeli Bezgrešnog začeća BDM

Rijeka (IKA)

Dovršetak radova u kapeli Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u sklopu dominikanskog samostana sv. Jeronima u Rijeci predstavljen je javnosti u petak 9. prosinca, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Kapela je dio nekad velebnog samostanskog kompleksa augustinaca, a kasnije doma Reda propovjednika koji sustavno skrbe o skrivenom blagu kulturne i sakralne baštine koja se nalazi unutar zidina samostana. Devedesetih godina prošloga stoljeća sklopljen je ugovor o suradnji između Grada Rijeke i dominikanskog samostana kako bi se kapele Bezgrešnog začeća BDM i Presvetog Trojstva te klaustar otvorili javnosti. Sve te povijesno-umjetničke vrijednosti bile su javnosti nepoznate, znanstveno neistražene, zidni oslici prekriveni, a kapele izložena vlazi i propadanju. Prije dvije godine javnosti je predstavljena obnovljena kapela Presvetog Trojstva, a sada i Bezgrešnog začeća BDM.

Izražavajući zadovoljstvo učinjenim radovima i zahvalnost svima koji su obnovu omogućili, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković istaknuo je da kapela Bezgrešnog začeća BDM s kapelom Presvetog Trojstva čini cjelinu najvećeg i najznačajnijeg gotičkog spomenika u Rijeci. Vrijednost su prepoznali Grad i država s nadležnim ministarstvom koji su bili partneri u obnovi, kao i Riječka nadbiskupija, rekao je provincijal.

„Ova obnova naša je zahvala generacijama koje su nam prethodile, ali i nešto što smo bili dužni učiniti za buduće generacije. Baština koju smo naslijedili treba biti očuvana za nas kako bi nas izgrađivala, ali i za one koji će doći nakon nas“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Istaknuo je da s ovom obnovom „otkrivamo dimenziju našeg grada koja je u prošlosti bila zanemarena, a riječ je o duhovnoj dimenziji.“ „Ovaj događaj pokazao je da naš grad, uz sve ono čime se ponosimo, ima i svoju religioznu dušu, svoju duhovnu dimenziju. Nadam se da će obnova kapelice, koja nam pokazuje i tu dimenziju grada, pomoći da i na taj način ovaj naš grad zasja u novome svjetlu. Tome će pomoći ova kapela kao i svi događaji koji će se događati ovdje“, rekao je nadbiskup.

Obnova je započela u mandatu prošlog starješine dominikanskog samostana Zvonka Džankića koji je glavninu poslova nastavio iz Zagreba. Sadašnji starješina, Ivan Dominik Iličić zahvalio je svima koji su doprinijeli njezinoj obnovi te izdvojio da su u nju hodočastili bl. Alojzije Stepinac te službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić koja je u njoj, prije nego je osnovala Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, održavala kateheze za prvopričesnike i krizmanike.

Uime ministrice Nine Obuljen Koržinek i svoje ime, prigodnu riječ uputila je v.d. pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Lilian Stošić koja je predstavila složen put istraživanja, radova i promišljanja koji je bio potreban kako bi kapela zasjala u obnovljenom ruhu. Ovaj duhovno-kulturni svjetionik bio je i prije, a bit će i sada na ponos i korist ne samo dominikanskog samostana, nego i grada Rijeke što je u govoru potvrdio gradonačelnik Marko Filipović.

Kapela unutar svojih zidina krije zanimljivu povijest. Središnji dio bio je gotički mauzolej, sagrađen krajem 15. st., čiji su naručitelji bili članovi obitelji Rauber. Nakon njih kapelu koristi Bratovština plemenitih koja ju dograđuje u sadašnjem arhitektonskom obliku i opskrbljuje monumentalnim mramornim oltarom radionice Pasqualea Lazzarinija. Bratovština je prostor povećala s dvije bočne kapele, kao i gornji dio klaustra koji je prekrio zidne slike koje se nalaze na pročelju, a koje prikazuju raspeće, Mariju Magdalenu, sv. Ivana i sv. Jeronima u klečećem položaju. Također, napravili su hodnik kroz galerije, a što predstavlja vrlo rijedak arhitektonski koncept, rekao je Bistrović.

U glazbenom djelu nastupio je Trio Veljak koji će upravo u toj kapeli 26. prosinca, nakon mise u 9 sati, održati božićni koncert.