Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen jubilarni 20. broj Kolišća

Zagorje Ogulinsko (IKA)

U povodu blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe Zagorje kod Ogulina, iz tiska je izišao jubilarni 20. broj godišnjaka koji prati zbivanja na prostoru župe, a kojeg zadnjih šest godina objavljuje KUD Sv. Juraj.

Urednica lista je Anita Puškarić, a Kolišće tradicionalno donosi iscrpne informacije o životu župe kao i brojnih udruga u tri mjesna odbora, Zagorju, Desmericama i Ribarićima. Novo Kolišće naslovnicom na kojoj je skupna fotografija mjesnih vatrogasaca kao i svih prethodnih 19 brojeva podsjeća na značajni jubilej, 20 godina neprekidnog izlaženja. Glavni predstavljač Kolišća bio je predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić, a uz ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića, saborskog zastupnika Tomislava Lipošćaka i predsjednika županijske skupštine Karlovačke županije Ivana Vučića, predstavljanju lista u prostorijama DVD-a Zagorje nazočili su brojni gosti, kao i čelnici zagorskih udruga i dobrotvori.

Predstavljanje je otvorio predsjednik KUD-a Sv. Juraj Zdravko Bertović. „Povijest Kolišća je 20 godina divljenja i priznanja, prekrasnog rada i kronologije događanja“, rekao je za dvodesetljetnu povijest Kolišća Zvonko Trdić te predstavio sadržaj novog jubilarnog broja. Vjeroučitelj Franjo Puškarić daje prikaz župnih aktivnosti od protekle Jurjeve uz članak o duhovnim zvanjima onih, koji su korijenima vezani za Zagorje, svećenika novomeške biskupije u Sloveniji vlč. Branka Jurejevčića i s. Natalije Cindrić koja je prošle godine položila privremene zavjete kod dominikanki Kongregacije svetih Anđela Čuvara na Korčuli. Kolišće zatim prikazuje bogatu aktivnost mjesnih odbora, područne škole Bernarda M. Luketicha kao i svih udruga. Predstavljač je posebno istaknuo članak teologa Franje Puškarića o baštini zagorskog kraja te Franje Kolića o elektrifikaciji Zagorja kao i članak o Vinku Vukoviću koji je bio prvi urednik Kolišća.

Na dosadašnja Kolišća osvrnuo se jedan od inicijatora izdavanja godišnjaka, domaći sin i župnik Oštarija i Modruša pop Ante Luketić, a zatim i glavni urednik mjesečnika Krčke biskupije Zvonimir Badurina Dudić.

„Neki govore da nestaje tiskana riječ, da je to analogno. U današnje vrijeme površnosti najviše se pišu statusi na društvenim mrežama. Vi ste iznimka koja čini pravilo. I najbolji ste lijek za ono što je rekao papa o lažnim vijestima. Lijek za virus laži je čistoća istinom. Vaš godišnjak koji izlazi 20 godina prvorazredni je kulturni događaj, ozbiljna tiskovina s korektnim jezičnim izričajem, ozbiljnim tiskom, kvalitetnim fotografijama. Vi ste time kao i Danica postali pilon hrvatske kulture. U Kolišću život vrije, od lovaca i ribolovaca do krizmi, krštenja i maturalaca. Vi ste stvorili vlastitu enciklopediju i kulturni spomenik“, zaključio je Badurina Dudić. Fra Petar Grubišić iz ogulinske župe bl. Alojzija Stepinca poručio je da ono što nije zapisano, kao da se nije dogodilo, i da godišnjak čuva dio uspomena. Čestitke na vrijednom jubileju prenio je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, istaknuvši ljubav Zagoraca za svoj kraj što je zalog za budućnost. Saborski zastupnik Lipošćak istaknuo je da je izdavač lista KUD Sv. Juraj uz Crkvu glavni čuvar hrvatske nacionalne svijesti u sve sekuliziranijem svijetu. Vi ste najbolji čuvari vjere i samobitnosti u ovome kraju, rekao je.

Ključne riječi:
Kolišće