Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen katalog izložbe o 200. obljetnici daruvarske župe

Daruvar (IKA)

Katalog izložbe o proslavi 200. obljetnice Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru predstavljen je u četvrtak, 16. ožujka u Zavičajnom muzeju Daruvar.

Prošle godine daruvarska župa je proslavila 200. obljetnicu osnutka i tom prigodom je u novoosnovanom Zavičajnom muzeju Daruvar, smještenom u dvorcu Janković, održan znanstveno-stručni skup i postavljena izložba. Navedenoj župnoj obljetnici pridružena je i 155. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Daruvar te 25. obljetnica osnutka i uspostave Požeške biskupije.

Katalog su uredili Ivan Popić, župnik, Marija Ivandekić, ravnateljica Muzeja te Suzana Ivanković Milošević, grafička dizajnerica, dok su prigodne tekstove za navedenu publikaciju napisale dr. Sanja Cvetnić, profesorica na Katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s. M. Mirna Matić, redovnica Družbe sestara milosrdnica te Ivan Popić, župnik.

Na početku predstavljanja uzvanike je pozdravila ravnateljica Muzeja Marija Ivandekić izražavajući radost zbog predstavljanja prve publikacije Zavičajnog muzeja Daruvar.

Zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi sve pozdravila u svoje i u ime gradonačelnika te u ime župana bjelovarsko-bilogorskog Marka Marušića. Zahvalila je svima koji su sudjelovali na navedenom projektu te je zaželjela da daruvarski Muzej u budućem djelovanju objavi još mnoštvo publikacija i ostvari puno kulturnih projekata izrazivši spremnost Grada Daruvara da uvijek podrži projekte vezane uz kulturu i umjetnost.

Potom se nazočnima obratio župnik Ivan Popić rekavši: „Prošla godina bila je u znaku velikih jubileja; 200. obljetnica osnutka Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru, 155. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Daruvar te 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije. Željeli smo navedenu obljetnicu proslaviti ne samo liturgijskim slavljem nego iz bogate riznice povijesti navedenih institucija prikazati ono što je tijekom povijesti ostalo sačuvano, nažalost rijetko viđeno na jednom mjestu, a predstavlja ne samo materijalnu ostavštinu naših predaka nego je u tu ostavštinu utkano srce i duša ljudi koji su tijekom dva stoljeća ispisivali retke daruvarske crkvene povijesti, slagali mozaik onoga što danas poznajemo pod nazivom Župa Presvetog Trojstva u Daruvaru.“

Zahvalio je dr. Sanji Cvetnić na savjetima, izboru i valorizaciji predmeta za izložbu te za tekst kojim je obogatila navedenu publikaciju rekavši: „Iz pera dr. sc. Cvetnić iščitavamo dosad nepoznate činjenice o određenim predmetima, slikama, kipovima, liturgijskom posuđu i knjigama. Svojim lakim stilom pisanja, koristeći se povijesnim izvorima, ali i unoseći vlastita promišljanja prof. Cvetnić nas uvodi u jedan novi svijet; gotovo kao da nježnim potezima kista slika jednu veliku sliku u kojoj svaki detalj, svaki potez kistom, održava napetost cijele kompozicije, a da bi se slika mogla vidjeti u svojoj punini nužno je zamijetiti svaki detalj pa i onaj najsitniji, jer je slika bez njega osiromašena, ne daje dubinu i cjeloviti uvid.

Izrazio je zahvalnost i Zavičajnom muzeju Daruvar koji je financijski podržao izdavanje publikacije te je spomenuo: „Institucija Muzeja u našem Gradu postala je čuvarom daruvarske baštine i povijesti, a prva publikacija te institucije jest upravo ono što je institucija župe Presvetog Trojstva, koja neprekinuto u Daruvaru traje dva stoljeća, sačuvala kao daruvarsku baštinu i povijest. Dvije čuvarice baštine, tradicije i povijesti su si pružile ruku i odlučile da žele svojim sugrađanima, a i široj publici, pokazati blago koje se krije u daruvarskoj škrinji katoličke vjere, povijesti, baštine, kulture i umjetnosti.“

Zaključujući govor župnik Popić je naglasio: „Želio bih vas podsjetiti da nas dva stoljeća postojanja naše župe obvezuju da prvo sačuvamo čvrstu i cjelovitu vjeru u Isusa Krista i Crkvu. Ta vjera nas obvezuje da sačuvamo i sve ono što je tijekom povijesti nastalo kao izraz vjernosti i odanosti Bogu i Crkvi. Po sačuvanim predmetima Bog je postajao bliži daruvarskom čovjeku, a čovjek je postajao bliži Bogu. Nastavimo tako i dalje činiti.“ Zaključni naglasak izrekao je i na češkom jeziku.

Dr. Cvetnić izrazila je radost zbog navedene publikacije koja ostaje pisani spomen na velike jubileje. Citirala je engleskog filozofa Edmunda Burkea rekavši: „Vrijednosti društva mogu se postići samo kroz partnerstvo i to ne samo onih koji žive, nego i onih koji ne žive, onih koji su umrli i onih koji će tek biti rođeni.“ To je povezala s prvom publikacijom o daruvarskoj Župi koju je 1921. objavio tadašnji župnik Mijo Ettinger pod nazivom Stogodišnjica daruvarske župe te s publikacijom daruvarskog povjesničara dr. Vjenceslava Herouta pod nazivom 180. obljetnica daruvarske župe, objavljena 2001. godine.

Na tom tragu, dodala je dr. Cvetnić, i ova publikacija želi nastaviti kontinuitet rada na istraživanju prebogate povijesti jednoga multikulturalnog kraja kao što je Daruvar s posebnim naglaskom na katoličku vjeru i sve ono što je Crkva, kroz svoje pastoralno djelovanje, učinila tijekom minula dva stoljeća. Pri koncu predstavljanja ravnateljica Ivandekić pročitala je tekst grafičke dizajnerice Suzane Ivanković Milošević koja o katalogu piše: „Oblikujući ovaj katalog vodili smo se ritmom postava izložbe i postavkama prelijepog teksta autorice Sanje Cvetnić te sadržaj podijelili u nekoliko segmenata prema grupama tema i predmeta. Kroz katalog se isprepliću bijela, crna i zlatna boja. Iako boje ovisno o kontekstu i kulturi imaju mnogostruka i često oprečna značenja ja ću izdvojiti samo ona pozitivna koja čine estetiku i ozračje ove priče. Bijela nas boja povezuje sa svjetlom, otvorenošću, mirom i dobrotom. Smatra se bojom savršenstva, dobrih početaka, čistoće i vjere. Bijela boja pročišćava naše misli, emocije i u konačnici – Duh. Odličan je izbor kao nesebična podloga ili pak samostalna stranica. Nasuprot bijele kroz katalog se provlači i crna koja se najčešće veže uz manje lijepe i manje sretne trenutke, no ovdje je u svojoj isključivo pozitivnoj i snažnoj konotaciji. Ona se povezuje s osjećajem beskonačnosti, nadopunjujući tako osjećaj otvorenosti koju nosi bijela boja, crna odražava dubinu svemira i stoga je njena energija neobična, izvanredna i vrlo važna. Ono je i boja mudrosti i boja formalnosti. Simbolizira akumulaciju znanja te moć da savršenom suprotnošću istakne druge elemente (poput naslovnih stranica segmenata unutar kataloga) te s bijelom i zlatnom čini lijepo uravnoteženu cjelinu.“

Govoreći o zlatnoj boji koja je korištena u određenim dijelovima publikacije spomenula je: „Zlatna je boja zbog povezanosti sa svjetlom i Suncem, oduvijek simbolizirala nebesku prirodu, predstavljajući svojevrsnu kristalizaciju Duha u vidljivom svijetu. Zbog predodžbe o duhovnom porijeklu, u svim tradicionalnim kulturama zlato se koristilo kako bi se naglasilo božansko porijeklo, besmrtnost, dostojanstvo ili duhovna uzvišenost. Kipovi, slike, knjige, odjeća, posuđe izrađeni ili ukrašeni zlatom dobivali su notu posvećenosti i povezanosti s duhom. Zlato je općenito sinonim za neprolaznu vrijednost, posebnost i plemenitost. Tako smo i ovu vrijednu zbirku predmeta, misli, riječi i vremena, odlučili predstaviti decentno reljefnim zlatnim naslovom na bijelim koricama, jasno definirajući bogatstvo, čistoću, uzvišenost, vještinu i karakter ostavštine, kako sakralnog tako i cjelokupnog ljudskog stvaralaštva, kao suštinsku vrijednost sadržaja kataloga. Svaki od predmeta unutar kataloga je iznimno vrijedan djelić prebogate sakralne baštine, ali i jednako vrijedna Oda umu duhu i tijelu, umu kao tvorcu ideje, duhu kao izvoru životne energiju i tijelu koje vještinom i čarobnom sinergijom svih elemenata, čini opipljivim i olakšava percepciju refleksije postojanja naših odjeka i otisaka kroz vrijeme“. Predstavljanje publikacije skladnim pjevanjem je obogatio Mješoviti župni zbor Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru pod ravnanjem prof. Vande Cegledi.