Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen novi povjerenik za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zagreb (IKA )

Nakon zajedničke mise u zagrebačkoj katedrali u utorak 30. listopada, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predstavljen je novi povjerenik za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji vlč. Boris Jozić.

Predstavljanje je započelo obraćanjem preč. Marka Kovača, biskupskog vikara za pastoral, koji je pročitao Dekret samog imenovanja u kojem se vidi da će povjerenik biti ponajviše upućen vjerničkim društvima, zajednicama i pokretima. Zadaća je povjerenika da potiče i podupire vjernike laike kako bi na sebi svojstven način sudjelovali u životu i poslanju Crkve, a napose kako bi evanđeoskim duhom prožimali poredak vremenitih stvari.

Novi povjerenik okupljenim članovima vjerničkih društava, pokreta i zajednica, kanonski priznatima od strane crkvene vlasti, obratio se predavanjem o temi „Duh nas poziva na zajedništvo“, koristeći se raznim crkvenim dokumentima, kao što su Iuvenescit ecclesia, Christifideles laici, i razne poruke pape Franje koje je upućivao vjernicima laicima. Zajednički zaključak jest kako poslanje vjernika laika u današnjem svijetu može krenuti od pitanja kako buditi nadu u ovom opterećenom svijetu i pokazati ljepotu radosne vijesti koju je donio Isus Krist.

Nakon predavanja razvila se kratka rasprava u kojoj se pokazala potreba za međusobnim upoznavanjem, pa je pred novog povjerenika stavljena zadaća da obiđe i upozna sva vjernička društva pokrete i zajednice, a od njih je zamoljeno da budu otvorena srca i da ga prate svojim molitvama, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.