Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen zbornik radova sa znanstvenog skupa „Župa sv. Josipa u Slatini“

Slatina (IKA)

Zbornik radova sa znanstvenog skupa „Župa sv. Josipa u Slatini (1919.-2019.)“ predstavljen je u srijedu 16. studenog u dvorani slatinskoga Hrvatskog. Predstavljanje su organizirali ogranak Matice hrvatske u Slatini kao nakladnik i slatinska župa kao sunakladnik.

Slatinska Župa sv. Josipa proslavila je 2019. godine sto godina od utemeljenja. Uz brojne svečanosti tom je prigodom 5. listopada održan i znanstveni skup koji su organizirali Grad Slatina, Župa sv. Josipa, ogranak Matice hrvatske i Zavičajni muzej. Skup je obuhvatio razdoblje od srednjega vijeka, kad je u Slatini postojala prva katolička župa, pa sve do 2019. godine, kad je u tijeku bila obnova crkve kao zaštićenog spomenika kulture.

„Dok danas govorimo o povijesti župe i župne crkve sv. Josipa, zahvalni smo Bogu i tolikim plemenitim ljudima što imamo dragocjenu priliku okrenuti se unatrag i uvidjeti odakle je i od čega slatinski čovjek – vjernik krenuo, koliko je na tome putu do danas pretrpio i što je tijekom vremena kao pojedinac ili kao dio zajednice učinio za svoju župu i Crkvu“, rekao je tada župnik mr. sc. Dragan Hrgić. Skup je otvorio požeški biskup Antun Škvorčević, a o župi i svećenicima, povijesnim okolnostima njena osnivanja, izgradnji i obnovi crkve, govorili su Stanko Andrić, Stjepan Razum, Petar Žarković, Zoran Grijak, Tatjana Kostelić i Dario Kovač. Najavljeno je tada da će izneseni radovi biti objavljeni u zborniku, koji će obuhvatiti i radove Žarka Španičeka, Borisa Vučića Šnepergera, Ive Prpić i Josipa Tržeca.

„Na ovaj način ostavit ćemo pisani trag o vlastitoj povijesti i životu te trajno obilježiti veliku obljetnicu Župe sv. Josipa“, rekao je tada župnik Hrgić.

Na predstavljanju zbornika moderator predstavljanja Oliver Jukić, autor brojnih radova slične tematike, rekao je da su u razdoblju između simpozija i objavljivanja zbornika radova objavljene tri knjige župne tematike.

Predsjednica ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga izrazila je radost što Zbornik izlazi u godini velikoga Matičinog jubileja – 180. obljetnice Matice hrvatske, koja slovi za najstariju kulturnu ustanovu u Hrvata pa se smatra čuvaricom kulturne, znanstvene i duhovne baštine hrvatskoga naroda, kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj razini.

„Naš je ogranak 1995. godine pokrenuo izdavačku djelatnost koju smo nazvali Mala slatinska biblioteka radi promidžbe grada Slatine i slatinskoga kraja, a zadatak joj je čuvanje slatinskoga građanskog identiteta. Misao vodilja bila je i ostala „zapisati, znači sačuvati od zaborava“. Plodna suradnja sa Župom sv. Josipa ispisala je podulji popis tiskanih knjiga koje tematski vežemo uz duhovni život – svećenike i sakralne objekte u Slatini i slatinskom kraju, rekla je predsjednica Varga i nabrojila šest knjiga tiskanih u suradnji sa Župom: Zbornik sa znanstvenog skupa „Župnik Julije Bürger i njegovo vrijeme“, „80 godina časnih sestara Presvetoga Srca Isusova u Slatini“, „Slatinski svećenik Julije Bürger“ Olivera Jukića, „Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata“ Petra Žarkovića, „Slatinski župnik Franjo Udovičić“ Olivera Jukića, „Župna crkva svetoga Josipa u Slatini, spomenik trajniji od mjedi“ Žarka Španičeka, od kojih su dvije nagrađene Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

„Konačno, pred nama je zbornik znanstvenih radova vrsnih poznavatelja povijesne i ine građe vezane za našu župu. Čitajući je, obogatit ćemo znanje o slatinskoj prošlosti vezanoj za Župu svetog Josipa, vrijeme i okolnosti koje su je pratile na toj stogodišnjoj putanji nedaća, ali i Božje ljubavi, vjere, ufanja i kajanja“, rekla je predsjednica ogranka Matice hrvatske u Slatini.

Srdačnu dobrodošlicu svima okupljenima uputio je upravitelj Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić.

„Znakovita je naslovnica knjige koju predstavljamo: detalj s ulaznih vrata naše crkve s pomalo izlizanom kvakom za otvaranje. Poziva nas da otvorimo ovu knjigu i zavirimo u vrijedno blago povijesti, života, suza, ratova, vjere, nadanja, ljubavi, međusobnih odnosa, ali i da se prisjetimo svih ljudskih života nama dragih osoba, koje su u ovu crkvu ugradile svoju žrtvu, ljubav, odricanje, i u isto vrijeme izgrađivali živu Crkvu, a nju čine živi ljudi. Svi oni otvarali su i zatvarali vrata ovog veličanstvenog hrama. U crkvu sv. Josipa, a onda i u župu, mnogi su ugradili sebe, dali svoj doprinos, dobrotu, srce, mislim ovdje na sve pokojne i žive vjernike ove župe, ali isto tako i pastire, svećenike, časne sestre, pjevače, ministrante, suradnike. To je ono što ostaje, neizbrisivo, trajno“, rekao je župnik Hrgić i dodao: „Jedan nedavni događaj iz crkvenog života, a čini mi se da i ova knjiga između redaka o tome progovara, pomogao mi je dublje posvijestiti činjenicu kako trebamo biti svjesni da povijest i život jedne župe, a možemo to primijeniti i na druge javne službe, ne počinje i ne završava s nama. Bilo bi loše pomisliti kako prije nas ništa nije bilo dobro i kako nakon nas opet ništa neće valjati. Pozvani smo učiniti ono što je u našoj moći, zahvalni svima onima koju su radili prije nas, a pripremajući polje rada onima koji će doći iza nas. To je evanđeoski pristup, Isusov način. I onda, kad smo napravili sve što smo mogli, ponizno kazati: ‘Sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti’.“

Župnik Hrgić istaknuo je kako je od slatinskih župnika iz Župe sv. Josipa, osim njega, živ još samo vlč. Vladimir Škrinjarić. „Drugi su pokojni i danas u molitvenoj zahvalnosti mislimo na njih. U ovih sto godina župe dragocjen i plemenit doprinos životu župne zajednice dao je vlč. Vladimir Škrinjarić. Volio bih da nam se sada obrati“, zaključio je župnik i dekan preč. Hrgić.

Neizravno prozvan mons. Vladimir Škrinjarić, arhiđakon Slavonsko-podravskog arhiđakonata i župnik u Podravskoj Moslavini, osobito je toplim riječima govorio o svom župnikovanju u Slatini i svojim bivšim župljanima.

„Drago mi je, i nije slučajno što sam i ja uključen u povijest ovoga grada i što dijelim vašu povijest“, rekao je mons. Škrinjarić uz posebne pohvale djelovanju svojih nasljednika, župnika Dragana Hrgića u Župi sv. Josipa i Nikole Jušića u Župi bl. Ivana Merza. „Ovaj grad i njegovi građani toliko su mi ostali u srcu da mi u oporuci piše kako želim da mi kosti počivaju na brdu Slatine, kod vas“, zaključio je mons. Škrinjarić.

Dopredsjednica ogranka Matice hrvatske i članica Uredništva Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović Juras predstavila je tehničke pojedinosti Zbornika, koji je objavljen kao 22. knjiga u Maloj slatinskoj biblioteci ogranka Matice hrvatske u Slatini. Napomenula je da su recenzenti knjige dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak i dr. sc. Jure Krišto, zbornik je uredila Dragica Šuvak, lektori su Zorica Varga, Danijel Vilček, Melita Čmarec i Ivana Strupar, a lektor za engleski jezik Mišo Grundler. Grafičku pripremu obavio je Davor Turček, a knjigu je u 300 primjeraka tiskala tvrtka Zebra u Vinkovcima. O sadržaju zbornika posjetiteljima predstavljanja govorila je recenzentica dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak.

„Svako predstavljanje knjige prava je svečanost kulture, ovaj zbornik trajno se upisuje ne samo u slatinsku zavičajnu povjesnicu, već i u kulturni mozaik vrijednih izdanja naše domovine… Svojim su radovima autori ovog zbornika približili vrijeme i prostor djelovanja crkve sv. Josipa te osvijetlili doprinos slatinskom, ali i nacionalnom društvenom, kulturnom i vjerskom životu. Niz suradnika s kulturno-povijesnog, arhitektonskog, konzervatorsko-restauratorskog aspekta obrađuju tijek nastanka i obnove historicističkog crkvenog kompleksa te postojanje same župe od njenog nastanka, odnosno od 1919. godine do danas“, rekla je, uz ostalo, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak govoreći o djelu koje okuplja autore iz različitih znanstvenih područja i različitih struka pa su u njemu zastupljena zavičajna i nacionalna historiografska istraživanja povijesti srednjovjekovne župe Svih svetih, izgradnja i dogradnja, osnutak rimokatoličke crkve, popis župnika Slatinskog dekanata, graditeljska obnova, konzervatorsko-restauratorski radovi na freskama i vitrajima.

Svoje dojmove o radu na zborniku iznijela je njegova urednica Dragica Šuvak, koja je istaknula da je njezino višedesetljetno bavljenje kulturnom baštinom pokazalo „da su obljetnice jako značajne za svaku zajednicu, jer one osvježavaju povijesna sjećanja ljudi, oblikuju identitet grada, a onda obvezuju stanovnike da zahvale prethodnicima za sve što su gradili i donijeli do njih“. Zahvalila je svima zaslužnima – župniku Draganu Hrgiću, predsjednici MH Zorici Vargi, autorima radova, ustanovama, fotografima, lektorima, prevoditeljima, recenzentima, grafičkom uredniku… Izlaganje je zaključila riječima: „Zadnja fotografija u knjizi pokazuje ulicu koja vodi u crkvu. Htjeli smo time reći da život grada, udruga, vjerskih zajednica, ovisi o tome koji ćemo put izabrati. Nama, koji smo sudjelovali u izradi zbornika, put je poznat, a želim vjerovati da će mladim budućim znanstvenicima i stručnjacima također biti poznat.“

Na predstavljanju zbornika crkveni zbor Župe sv. Josipa pod ravnanjem Eve Balković izveo je skladbe „Te Joseph elebrent“ talijanskog skladatelja Oreste Ravanella i „K suncu prosi“ Rudolfa Matza, a ulomke iz zbornika pročitali su učenici Domagoj i Karlo Drokan.

Osim sudionika u nastajanju zbornika i programu te autora nekoliko objavljenih radova, na predstavljanju zbornika bili su gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, njegov zamjenik Ilija Nikolić, ravnatelji ustanova na podruju grada i okolice, predstavnici crkvenog života, brojnih udruga i drugi zainteresirani građani.