Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena fotomonografija "Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu"

Zagreb (IKA)

Knjiga "Kuzma Kovačić: Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu" akademika Ivana Aralice, Ivana Rogića i Milana Bešlića predstavljena je u srijedu, 11. prosinca u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Knjigom se obilježava 20 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika i godina dana od postavljanja tog spomenika na križanju između Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.  Fotomonografija iscrpno dokumentira sam proces i likovne vrijednosti kiparskog djela Kuzme Kovačića, istaknuo je urednik knjige, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Milan Bešlić. “Knjiga prati nastajanje spomenika, od prvih skica u ateljeu, preko njegova modeliranja u glini, gipsu te Ljevaonice umjetnina Ujević gdje je odliven u broncu do postavljanja”, rekao je Bešlić.

Kako je napomenuo Bešlić, Kovačić je modeliranjem gradio kiparsku tezu “portretne figure” na duhovnoj osi oko koje je učvršćivao statiku napinjanjem volumena kružnim rastom u visinu i pokrenuo njezinu životnost korakom Tuđmanove ljudske i državničke odlučnosti. “Ova impresivna kiparska forma visine četiri metra, na postolju visokom metar i pol s horizontalom terena spomeničkoga prostora koji je uzvišen na jedan metar, uzdigla je spomenički kip na visinu od sedam metara što ga čini vidljivim i prepoznatljivim u svakom elementu i s veće udaljenosti. Skulptura postavljena u prostoru između Avenije Hrvatske bratske zajednice i Avenije grada Vukovara stvara novo i posebno mjesto okupljanja s funkcijom trga, zajedništva, komunikacije s okolinom i nadasve emanira snažnim simboličnim konotacijama u bit ishodišta i uporišta hrvatskog identiteta kojega učvršćuje u činjenici da je kip okrenut Zagrebu, središtu svehrvatskoga nacionalnog bića”, navodi Bešlić.

Ono što dr. Franju Tuđmana određuje i izdvaja u našoj povijesti je čin trajniji od mjedi – a to je ispunjenje sna o državi, rekao je recenzent knjige, akademik Josip Bratulić. A kako je istaknuo sam autor spomenika Kuzma Kovačić: “Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti. Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode do koje nas je doveo upravo predsjednik Tuđman.”

Fotomonografija donosi tekstove Ivana Aralice, Ivana Rogića i Milana Bešlića na hrvatskom i engleskom jeziku, a prate ih brojne fotografije samog spomenika, od prvih skica do njegova svečanog otvaranja koje potpisuje Goran Vranić.

Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.), autor je brojnih kiparskih djela u sakralnom i javnom prostoru Hrvatske, kao i kovanog novca Republike Hrvatske. Potpisuje Oltar hrvatske domovine, spomenik papi Ivanu Pavlu II u Selcima na Braču, Vratnice Hvarske katedrale, a još tri njegova spomenika Franji Tuđmanu postavljena su u Škabrnji, Slavonskom Brodu i Velikom Trgovišću. Redoviti je profesor kiparstva u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Predaje i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Samostalno je izlagao na više od pedeset izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad primio je brojne nagrade, odličja i priznanja, a tri državna odličja dodijelio mu je predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Knjigu “Spomenik Tuđmanu u Zagrebu” objavio je zagrebački izdavač “Naša stoljeća”.