Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bakru predstavljena knjiga „Drug velečasni – Sjećanja mons. Giuseppea Vosille“

Rijeka (IKA)

Knjiga „Drug velečasni – Sjećanja mons. Giuseppea Vosille“ autorice Gordane Fumić predstavljena je 13. rujna u Bakru u župnoj crkvi sv. Andrije – najvećoj crkvi u Riječkoj nadbiskupiji.

Mons. Giuseppa Vosilla umirovljeni je svećenik Riječke nadbiskupije, a najduže u svom svećeničkom radnom vijeku službovao je u Bakru. Za svećenika zaređen 1965. godine, a služio je kao župnik u Šapjanama, Jelenju i 27 godina u Bakru. Nakon umirovljenja 2017. godine vratio se na rodni otok Cres.

Uz autoricu, o knjizi i svećeniku govorili su i urednik Bruno Lončarić te Josip Luzer u ime građana Bakra. Okupljene su pozdravili i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, bakarski župnik vlč. Nikica Jurić i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Program je moderirao vlč. Marko Šarić, rodom iz Bakra koji se na svećeništvo odlučio nasljedujući primjer svog župnika. Pjesmom su susret uljepšale članice Sklada, a plesom bakarske mažoretkinje.

Najveći dio knjige zauzimaju sjećanja na dug i plodan svećenički vijek mons. Vosille koja je sam ispripovijedio novinarki Gordani Fumić. U drugom dijelu objavljeni su osvrti mnogih prijatelja, među kojima se ističu bivša predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović te Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra – grada koji je mons. Vosillu proglasio počasnim građaninom. Knjiga je bogata fotografijama koje daju dodatnu vrijednost tekstu i dragocjen su svjedok vremena. Riječki nadbiskup Ivan Devčić u predgovoru je napisao da se „mons. Vosilla uvijek koristio darom koji mu je Gospodin darovao uz svećeničku službu, a taj je da je jako i nesebično volio svoje župljane koji su mu bili povjereni sa svim svojim potrebama i problemima, i da su ti isti župljani voljeli istom mjerom njega“.

Otvorenost i razumijevanja prema svima koje je susretao glavne su karakteristike ovog svećenika koje su mu omogućile da plodonosno vrši svoju službu i u vremenima kada su bili napeti odnosi Crkve i civilnih vlasti. No, mons. Vosilla se sa svima dobro slagao pa je kao mladi svećenik godinama živio u stanu sekretara Partije, odatle i nadimak „drug velečasni“. U razgovorima s autoricom, zapisanim u knjizi, istaknuo je svoj životni moto. „Moja životna filozofija je bila: ni sa kime ne ulaziti u konflikte. Moram li baš ja imati pravo? Zašto? Ljudi su rado dolazili k meni, voljeli su me, a i ja sam volio njih.“

Mons. Vosilla svećenik je već 57 godina. „Taj svećenički put bio je težak ali lijep. Kalio se u komunističkim vremenima, za vrijeme Domovinskog rata i kasnije u slobodnoj Hrvatskoj. Bilo je teških, tužnih, lijepih i radosnih vremena i sve se to može iščitati na stranicama ove knjige.“, rekla je na predstavljanju autorica Gordana Fumić.

„Vrijedna je ova knjiga, ne samo za mons. Vosillu i njegovu rodbinu. Ona može biti primjer budućim i mladim svećenicima koji su krenuli tek putem tog zvanja, da vide kako je to biti svećenik. Danas su drugačija vremena ali svećenički poziv uvijek je isti jer je to Božji poziv, a svećenik je pastir kojemu je povjereno spasenje svake duše  povjerenih mu ljudi.“

Mons. Vosilla zahvalio je autorici i uredniku, ali i svima s kojima je kao župnik surađivao. Na kraju susreta dugo se zadržao potpisujući primjerak knjige brojnim župljanima i prijateljima koji su se okupili na predstavljanju.

Nakladnik knjige je Župni ured sv. Mihovila arkanđela iz Jelenja, a tiskana je u Tiskari Šuljić na Viškovu u 500 primjeraka.