Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Kruna harvackoga jazika: Renesansni pisci o svetom Jeronimu“

Split (IKA)

U Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu, u četvrtak 24. rujna, u organizaciji Književnog kruga Split i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom HAZU-a, u sklopu 32. „Knjige Mediterana“ predstavljena je knjiga „Kruna harvackoga jazika: Renesansni pisci o svetom Jeronimu“, koju su uredili Bratislav Lučin i Luka Špoljarić“, a objavljena je u nakladi Književnog kruga Split.

Knjigu su predstavili Ines Ivić i urednici, koji su kazali kako je u toj knjizi prvi put na jednom mjestu okupljeno devet renesansnih tekstova o svetom Jeronimu. Tekstovi su nastali u izrazito plodnom razdoblju hrvatske književnosti u dva-tri desetljeća oko 1500. godine.

Povod objavljivanja je obilježavanje 1600. obljetnice svečeve smrti. „No cilj njoj nije samo učiniti tih devet djela dostupnim široj publici: u njoj se, naime, donose nova, poboljšana izdanja dvaju djela pisanih na hrvatskom jeziku, prvi prijevodi triju latinskih djela te pretisci jednog već postojećeg hrvatskog izdanja i triju prijevoda s latinskog jezika.“

Knjiga je opremljena informativnim i popratnim komentarima, koji čitateljima žele dočarati snagu Jeronimova štovanja u Hrvata i njegovu ulogu nacionalnog sveca, kao i geografski raspon štovanja, koji se protezao od Dalmacije preko Hrvatske i Slavonije sve do skjavonskih bratovština s druge strane Jadrana.