Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Materin šudarić“ Marijana Grbavca

Split (IKA )

U organizaciji Kulturne udruge Marko Marulić i uz svesrdnu suradnju župnika Mejaša dona Anđelka Dukića, u Dvorani župne crkve Sv. Liberana na Mejašima u Splitu u utorak 20. studenoga predstavljena je knjiga „Materin šudarić“ Marijana Grbavca, glumca, redatelja, scenarista, osnivača i voditelja  Dramskog ansambla Proložac, objavljena u nakladi Matice hrvatske Ogranak Imotski.

Uz samog autora, knjigu su predstavili i uprizorene dijelove tumačili glumci Ivana Župa i Nada Kovačević uz glazbenu pratnju Tee Leko i Jakše Matošića „Navigatora“. O knjizi je još govorio i novinar Mladen Vuković, istaknuvši: „Ucijepivši se u dugu tradiciju narodne mudrosti i poslovične vedrine pučke duše, i Marijan Grbavac Mirić ulijeće u jato proloških pisaca koji su zapisivali te seoske zgode i mudrolije, ali i ispisivali novo duhovno štivo za škakljanje duhovnih mišića… Nakon što je svoje tekstove i tekstove drugih autora režirao i u njima glumio, te se osvjedočio na pozornici kao vrstan tumač malog čovika s kamena, pokazao se i ovom knjigom kao marni zapisivač mjesnih zgoda i nezgoda, te kao domislitelj novih huncutarija.”

Marijan Grbavac je u knjizi „Materin šudarić“, na svoj način, na zavičajnom imotskom jeziku zapisao mnoge istinite seoske (ne)zgode, mudrosti i šale, te ih sabrao i ukoričio u lijepo humorističko i satiričko štivo. Tijekom predstavljanja, smijeh i pljesak, neprestano je pratio Marijanovo prepričavanje pričica, kako onih istinitih, iz života Prološca i cijele Imotske krajine, tako i onih, koje su nastale iz nadahnutog zdravog narodnog humora. „I ništa nije ljepše, od onog, što iznikne iz ljudi”, kazali su sudionici predstavljanja.