Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Pisma i zapisi iz zatvora“ bl. Franje Jägerstättera

Split (IKA)

Knjiga „Pisma i zapisi iz zatvora“ bl. Franje Jägerstättera izišla u izdanju nakladničke kuće Verbum predstavljena je 11. ožujka u Splitu.

Na konferenciji za medije knjigu su predstavili direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Knjiga, po kojoj je redatelj Terrence Malick snimio film Skriveni život, donosi životnu priču Franza Jägerstättera, jednostavnoga austrijskog seljaka, sakristana i oca troje djece, koji je odbio služiti u njemačkim oružanim snagama jer je sudjelovanje u Hitlerovoj borbi za osvajanje svijeta doživljavao kao osobni grijeh.

U zatvoru je bio od ožujka 1943. do 9. kolovoza iste godine, kada je nad njim izvršena smrtna kazna odrubljivanjem glave. U mjesecima u zatočeništvu i pred izvršenje smrtne kazne oslonac mu je bio odnos sa suprugom Franziskom prepun ljubavi, s kojom je razmjenjivao pisma, sva sabrana u predstavljenoj knjizi.

Osim zatvorskih pisama, knjiga sadrži i potresne duhovne zapise bl. Franje iz razdoblja od smrtne presude do pogubljenja, koja daju uvid u njegov duboki nutarnji razvoj i snagu vjere zbog koje je ostao pri svojoj odluci, za što je u konačnici dao život. O dubini njegova uvjerenja svjedoče riječi što ih je zapisao svega nekoliko dana prije smaknuća: „Zapisat ću neke riječi kako mi izlaze iz srca. To što ih pišem okovanim rukama bolje je nego da ih pišem okovane volje. Bog očito ponekad pokazuje snagu koju daje ljudima koji ga ljube i ne daju prednost svjetovnom pred vječnim. Ni tamnice, ni okovi, pa ni sama smrt nisu u stanju odvojiti nas od ljubavi Božje niti nam oduzeti vjeru i slobodnu volju. Božja je snaga nepobjediva.“

Jägerstättera, kojega su mnogi prezreli kao neodgovorna luđaka ili „samoubojicu“, beatificirao je papa Benedikt XVI. 2007. godine, zbog hrabre odluke po savjesti i dosljednoga kršćanskog djelovanja, istaknuvši ga kao mučenika i uzor otpora državno-totalitarističkoj sili.