Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Povratak za budućnost“

Slavonski Brod (IKA)

Knjiga Povratak za budućnost predstavljena je u ponedjeljak, 20. ožujka u knjižari Franjevačkog samostana Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Autori knjige su svećenik Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Nikola Bošnjak te profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru dr. sc. Pavao Mikić.

O knjizi je govorio autor sam, fra Nikola Bošnjak. Knjiga sadrži povijesne činjenice o selima Bosanske Posavine te opisuje običaje toga kraja. Mnogi Hrvati iz tih krajeva danas su raseljeni diljem svijeta jer su tijekom prošlosti napuštali svoju rodnu grudu.

Autori u knjizi navode da je važna riječ „povratak“ ili bolje rečeno „povratak za budućnost“. Tvrde, kada se narod vrati svojim kućama, tek onda će nastati bolja budućnost. Stoga knjiga i nosi naslov „Povratak za budućnost“ u nadi da će oni koji budu iščitavali njezine retke, a iz toga su kraja, više promišljati o ljepotama svoga kraja i jednoga se dana odlučiti na povratak.

„Ako ove naše priče i pouke o iseljavanju, povratku i nekom suživotu odmah ne urode plodom, one će zasigurno godinama svjedočiti kako su ljudi ovih krajeva jedni druge bodrili da ostanu na svome, da opet započnu živjeti zajedno iz čega bi se s vremenom mogao izroditi nekakav, na početku kakav takav, a kasnije i pravi suživot pa makar na taj početak pravoga suživota čekali i nekoliko stotina godina. Daj Bože, da u odnosu na povratak i suživot vrijeme u našim krajevima brže prođe!“, ističu u predgovoru knjige autori fra Nikola i dr. Mikić.