Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena monografija „50 godina salezijanaca na Kmanu”

Split (IKA)

U prostorijama Omladinskog centra „Ivan Pavao II.” u Splitu 7. prosinca predstavljena je monografija o 50 godina prisutnosti salezijanaca na Kmanu.

Svečano misno slavlje uoči predstavljanja predvodio je provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. Monografiju su predstavili dr. Marko Trogrlić, don Drago Šimundža, vjeroučiteljica Miranda Banovac i ravnatelj salezijanske zajednice na Kmanu don Mirko Barbarić. Program je vodila profesorica Dijana Mišetić.

U uvodnom dijelu večeri kazališni glumac Trpimir Jurkić okupljenima je interpretirao stihove pjesme „Salezijanci u Splitu na Kmanu“ autorice Lidije Šinko Kumić. Dr. Trogrlić dao je povijesni pregled povezanosti Splita i salezijanaca koja seže još u 19. stoljeće. Iz tadašnje situacije, prije svega loše socijalne slike grada, rodila se ideja o pozivu salezijanaca u Split. No, Prvi svjetski rat i poslijeratna događanja odgodili su realizaciju ideje. Tek 1936. salezijanci dolaze u Split u zavod Martinis Marchi gdje se zadržavaju do 1945. kada su nasilno protjerani. U doba nadbiskupa Frane Franića dolazi se do ideje za širenjem prema gradskoj periferiji, prema Kmanu. Sve do 1968. župom su upravljali dijecezanci, a u kolovozu 1968. preuzimaju je salezijanci. Kroz nekoliko povijesnih sličica dr. Trogrlić dao je kratki pregled kmanske župe i salezijanskog reda, počevši od privatne kuće koju su po dolasku zatekli do sadašnje crkve, župne kuće i omladinskog centra.

Don Drago Šimundža iznio je dojmove i sjećanja o samim počecima župe. Govorio je o zamisli tadašnjeg nadbiskupa Franića o osnivanju župa na gradskoj periferiji i početnoj ideji župe Kman. Don Drago se prisjetio svoje prve godine župništva i predaje župe salezijancima i don Petru Šimiću, prvom salezijanskom župniku.

Vjeroučiteljica Banovac spomenula je treću granu salezijanske obitelji koja djeluje u župi – salezijance suradnike. Ukratko je predstavila njihovo poslanje i povijest, kao i projekte kroz koje djeluju. Svoj obol u radu s mladima i u župnim aktivnostima uvijek neumorno daju pružajući svoje vrijeme i profesionalna znanja na korist mladima koji su im poslani. Pročitala je i nekoliko dječjih radova o njihovim majkama i Majci Božjoj.

Ravnatelj salezijanske zajednice u Splitu Barbarić predstavio je sadržaj monografije.

Večer su pjesmom upotpunili župni zbor, dječji zbor, VIS „Gloria” i oratorijanac Filip Dujmović.

Ključne riječi:
Kman Monografija salezijanci