Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena monografija „Put svjetla“ uz 35. obljetnicu kneginečkog župnog zbora

Gornji Kneginec (IKA)

U Gornjem Knegincu održana je u subotu 20. siječnja promocija monografije „Put svjetla“, autorice Antonije Bobek o 35. obljetnici Župnog zbora sv. Marije Magdalene župe Kneginec.

Tom prigodom je u Pastoralnom centru Alojzija Stepinca euharistijsko slavlje predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. Uz mons. Mrzljaka koncelebrirali su pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral preč. dr. sc. Mario Kopjar, župnik Župe sv. Marije Magdalene Kneginec vlč. Ivica Puškadija, vlč. Ivica Bogdanović i župnik Župe sv. Marije Magdalene Ivanec vlč. Tihomir Kosec. Na kraju mise župnik Puškadija izrekao je zahvalni govor uime župljana, a biskup Mrzljak predao je autorici monografije Antoniji Bobek zahvalnicu, sliku župne crkve sv. Marije Magdalene, ulje na platnu domaće slikarice Brigite Vitez, buket 35 crvenih ruža, za svaku godinu po jedna, za sve dobro koje je činila u župnoj zajednici, Bogu na slavu i župnoj nebeskoj zaštitnici na čast.

Uime svih župljana župnik Puškadija čestitao je biskupu Mrzljaku 80. rođendan i 25. obljetnicu biskupskog ređenja te poželio obilje zdravlja uz „košaru vitamina“.

Pjesmom je euharistiju animirao župni zbor sv. Marije Magdalene župe Kneginec pod vodstvom Antonije Bobek.

Program promocije knjige „Put svjetla“ započeo je u zgradi općinske uprave. Kroz program je vodila Ivana Cvek Vidić. Nazočnima su se pozdravnim riječima obratili načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, koji je u financijskom smislu podržao realizaciju projekta, biskup Mrzljak te vlč. Puškadija koji je izrekao riječi potpore i zahvale autorici i orguljašici Antoniji Bobek i timu suradnika na realizaciji knjige.

O knjizi su uz samu autoricu Antoniju Bobek, učiteljicu savjetnicu i voditeljicu zbora, govorili biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije i župnik Župe sv. Petra i Pavla u Mačkovcu preč. Anđelko Košćak, recenzent, te lektorica profesorica Nadica Kolarić. O zajedništvu župnog zbora i djelovanju orguljašice Tonke, svjedočila je riječima i stihovima u pjesmi „Možika“, na ivonjskom kajkavskom idiomu, članica zbora Snježana Novotny.

U riječima sviju govornika mogla se prepoznati zahvalnost prema autorici koja djelotvornom i požrtvovnom ljubavlju pokreće, okuplja i vodi zbor kroz sva izazovna razdoblja punih trideset i pet godina, a upravo je tako prionula i radu u stvaranju knjige od velike važnosti za očuvanje kulturne baštine Kneginca. Okupila je i potaknula mnoge da se uključe u ovaj zahtjevan pothvat osvrtima, fotografijama, dizajnom, lekturom, recenzijom. Ugrađeno vrijeme, ljubav, pažnja, poslanje, vidljivi su na svakom od 219 listova knjige. Trud da se očuva, da se ne zaboravi. Put svjetla – vjera, ufanje i ljubav, put je same autorice na koji neumorno uvijek iznova poziva.

Grafičko oblikovanje monografije odradila je Matea Jelušić. Dizajn naslovnice potpisuju Snježana Novotny i Željko Kušter. Dva likovna rada Snježane Novotny digitalnom je tehnikom spojio u jedno Željko Kušter dobivši koherentnu cjelinu čistoće bistrog stakla – čistoće dječje duše. Put svjetla, slika istoimenog naziva Snježane Novotny s naslovnice knjige je odabrana na natječaju za selektiranu izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Autoriteti kustosa Milana Marina u sklopu koje je bio izložena u Puli čime je uz duhovnu i emotivnu stigla i potvrda umjetničke vrijednosti.

Antonija Bobek svoju monografiju završava riječima: „Zahvaljujem svim dragim ljudima koji su utkali dio sebe u ovu monografiju te me savjetovali i pomagali u mojoj zamisli. Od srca hvala Gospodinu i sv. Mariji Magdaleni za sve milosti i blagoslove koje smo primili tijekom svih ovih godina. Ova monografija nisam ‘ja’, već ‘mi’.“

U glazbenog dijelu programa nastupili su Župni zbor sv. Marije Magdalene pod ravnanjem Antonije Bobek uz glazbenu pratnju Magdolne Čavlek, zatim vlč. Tihomir Kosec, Dalibor Smoljak, vokalni sastav Kneginje, Maja Bobek Ivanjko, Damjan Ivanjko, Daria Ivanjko i Paula Bobek.

Bila je to večer susreta svećenika, časnih sestara, fokolarina, članova Djela Marijina, zboraša, vjernika laika i – jednostavno zainteresiranih prijatelja glazbe i Kneginca.