Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo fra Vjekoslav Kocijan

Varaždin (IKA)

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Vjekoslav Kocijan, okrijepljen sakramentima, preminuo je blago u Gospodinu u ponedjeljak 7. kolovoza 2023. u Franjevačkom samostanu u Varaždinu, u 84. godini života, 66. redovništva i 57. svećeništva.

Fra Vjekoslav Kocijan rođen je 5. srpnja 1940. u Varaždinu, kao sedmo od petnaestoro djece, od oca Franje Kocijana i majke Katarine r. Šalamon. Nakon završenog Franjevačkog sjemeništa u Zagrebu ušao je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 1. rujna 1957. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 2. rujna 1958. položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1963. u Zagrebu. Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 27. studenoga 1966. u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu.

Nakon ređenja, svoju svećeničku službu vršio je kao mladomisnik godinu dana u Samostanu sv. Franje u Zagrebu, a zatim je bio na službi u Vukovaru (Borovo naselje), Osijeku (Tvrđa), Slavonskom Brodu, Našicama, Vukovaru, Varaždinu, Čakovcu, Virovitici, Špišić-Bukovici, Cerniku i Koprivnici, nakon čega je otišao u Franjevački samostan u Varaždinu gdje je vršio službu ispovjednika od 2015. sve do smrti.

Vršio je službe župnog vikara, župnika, ispovjednika, vjeroučitelja, duhovnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. U prvom mandatu, pri osnutku, bio je imenovan članom Odbora za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije.

Osim toga, duhovno je pratio Pokret fokolara, a jednako tako tijekom svoje svećeničke službe bio je uključen u djelovanje Neokatekumenskoga puta kao i Karizmatskog pokreta.

Sprovod pokojnog fra Vjekoslava bit će u četvrtak 10. kolovoza 2023. u 11:45 na Gradskom groblju u Varaždinu.