Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodni popusti knjiga Kršćanske sadašnjosti

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost pokrenula je veliku akciju koja uključuje popust od 30 % do 60 % na niz naslova, od knjižica križnoga puta do dubokih duhovnih, teoloških promišljanja o Kristovoj muci i uskrsnuću, izvijestili su u utorak 20. veljače iz Kršćanske sadašnjosti.

Na popustu se tako nalaze knjige poput Božja muka – nada za tebe, iz pera pape Franje, koja sadržava njegove najljepše i najpotresnije misli, nagovore i molitve izrečene u raznim prigodama, a sve ih povezuje vazmeno otajstvo. Tu je i knjiga Ali Bog je drukčiji, u kojoj autor donosi misli o patnji, smrti i uskrsnuću koje žele pomoći čovjeku da Boga vidi onakvim kakvog ga je htio pokazati Isus, posebno u svojoj muci. Među dvadesetak naslova na popustu su i Pođi za mnom (Tomislav Ivančić), križni put Ženo, ne plači (Romano Guardini), Za križem u slici i riječi (Anton Šuljić) i niz drugih.

Popusti vrijede i u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i u web knjižari, a akcija traje od 19. veljače do 25. ožujka – naslovi na popustu će se izmjenjivati u dvije etape, a tijekom cijelog trajanja akcije u ponudi će biti i novi prigodni korizmeni kompleti.

Korizmeni komplet – Na putu u život

Ovaj korizmeni komplet donosi tri naslova vrsnih autora i tema koje pridonose cjelovitoj pripravi za blagdan Uskrsa. Knjiga Na putu u život, iz pera Karla kardinala Lehmanna, donosi duhovne poticaje za korizmeno i uskrsno vrijeme, vodeći čitatelja kroz glavne korizmene te kasnije uskrsne teme, od svog polazišta na Čistu srijedu sve do kraja uskrsnog vremena, na svetkovinu Duhova.

Dio ovog kompleta je i Križni put koji ukazuje na samo srce duhovnosti Josemarie Escrive de Balaguera, utemeljitelja Opusa Dei. Molitvenik je više namijenjen misaonoj nego usmenoj molitvi. Svaka postaja, naime, popraćena je autorovom kontemplacijom i točkama za razmatranje uzetim iz njegovih propovijedi i duhovnih nagovora. Postaje su također ilustrirane fotografijama brončanog reljefa križnoga puta iz crkve sv. Josemarije Escrive u Rimu.

Komplet zaokružuje knjiga razmatranja don Lusha Gjergjia Pobjeda križa. „Pisao sam misleći na sve ranjene u duši ili na tijelu, opterećene, zabrinute, osamljene, kojima je jedini vjerni ‘prijatelj’ patnja… Jedan život, jedan primjer, jedna smrt, jedna borba završila je pobjedom, uskrsnućem“, navodi među ostalim autor.

Korizmeni komplet – Posljednji dan Isusov

Ovaj komplet uključuje tri vrijedna izdanja koja se dotiču biblijsko-teološkog aspekta Kristove muke. Knjiga Biblijsko-teološki pabirci o Isusu Kristu iz pera Adalberta Rebića propituje sve vidove povijesnog života Isusa Krista oslanjajući se u prvom redu na ono što u tom pogledu govore evanđelja, ali ne ignorirajući niti plodove povijesnih i literarnih istraživanja. Središnji dio knjige posvećen je Isusovom djelovanju među ljudima: načinu na koji je propovijedao, smislu Isusovih prispodoba i čudesa, mjestima na kojima je djelovao. Završni dio knjige obrađuje vrijeme od Posljednje večere do ukazanja uskrslog Isusa učenicima.

Isusova muka i smrt prema Markovu evanđelju je egzegetsko-teološki komentar koji je napisao bibličar Anto Popović. Isusova muka i smrt, zajedno s uskrsnućem, najvažniji su događaji povijesti spasenja. Upravo ta važnost razlog je nastanka toga egzegetsko-teološkog komentara dvaju poglavlja Markova evanđelja.

Knjigu Posljednji dan Isusov s podnaslovom Što se uistinu dogodilo u muci Isusovoj? napisao je njemački teolog Gerhard Lohfink, koji u knjizi nastoji utvrditi što se točno dogodilo na dan Velikog petka, odnosno kako su izgledali uhićenje, suđenje, muka i smrt Isusa Krista u povijesnom konteksta doba u kojem je živio.

Korizmeni komplet – Isus Nazarećanin

Ovaj komplet u korizmeno vrijeme u središte stavlja samog Isusa Krista. U knjizi Isus Nazarećanin. Muka, smrt, uskrsnuće Enzo Bianchi otvara pogled na teško prohodan put kojim je prošao Isus Nazarećanin u dane svoje muke. Na tome putu sučeljuju se Bog i čovjek, a povijesnost ima važnu ulogu. Tako na počeku knjige autor tvrdi da je „vjeri svakako potrebna povijest, ali je ona istovremeno nadmašuje“.

Komplet uključuje još jednu knjigu istog autora, Paradoksi križa, u kojoj se čitatelju pokušava približiti shvaćanje ‘paradoksa’ zla koje potkopava život, ljubavi koja pobjeđuje smrt, duha kojega čini tijelo, kraljevstva Božjeg koje nas očekuje bez negacije naše vjernosti zemaljskome.

Treća knjiga ovoga kompleta je Isusovo uskrsnuće. Izvješća – poruka – vjera, iz pera Adalberta Rebića. Nešto starijeg izdanja, ta je knjiga napisana metodom analize redakcije i istraživanja povijesti tradicije, metodom, dakle, koja je za katoličku egzegezu šezdesetih godina bila nešto novo, i bila je prije Drugoga vatikanskog sabora od mnogih katoličkih egzegeta osporavana. Takve egzegetske metode – analiza redakcije i povijest predaje − koje je autor upoznao i naučio na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, nisu među starijim kolegama bile u ono vrijeme prihvatljive. Odonda se, međutim, mnogo toga izmijenilo i u našoj sredini, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti.