Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodnom procesijom s kipom sv. Antuna i svečanom euharistijom proslavljen blagdan “sveca svega svijeta” u Pirovcu

Pirovac (IKA)

U nedjelju 13. lipnja u župnoj crkvi Gospe Karmelske u Pirovcu kod Šibenika svečanim misnim slavljem te prethodnom procesijom s kipom sv. Antuna užim središtem pirovačke općine tradicionalno je proslavljena svetkovina sv. Antuna Padovanskog.

Misno slavlje s početkom u 8 sati ujutro u čast “sveca svega svijeta” proslavio je veliki broj vjernika, ponajprije Pirovčana, ali i njihovih gostiju i vikendaša, dakako, uz poštivanje nužnih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa.

Don Hrvoje Kolak: Vrijedno je samo ono što je besplatno, a iskreno

“Unatoč činjenici što mnogi od od nas danas, iz raznih razloga, često i bez razloga, nažalost, nemaju želju ni potrebu za Božjim blagoslovom, Božjom milošću, Božjom otajstvom, vjerujemo da je Gospodin Bog uvijek vjeran svojim obećanjima prema nama, bez obzira na naše pogreške. No, uvijek se sjetimo, vrijedno je samo ono što je besplatno, a iskreno. To je Božja milost, a to je i zagovor svetog Ante koji nas u životu prati i kojega imamo pored sebe“, rekao je, među ostalim, u propovijedi župnik Župe Gospe Karmelske u Pirovcu don Hrvoje Kolak.
Podsjetimo, sveti Antun, kao jedan od najpopularnijih katoličkih svetaca, rodio se u plemićkoj obitelji u portugalskom Lisabonu 1195. godine, a krsno ime mu je bilo Fernando ili Ferdinand. Zanimljivo je da je o Duhovima 1221. godine, spletom okolnosti, u Azizu upoznao  drugoga velikog sveca katoličkog svijeta, svetog Franju, osnivača reda Male braće, te je tada, uz svetog Franju, postao u svijetu jedan od prvih redovnika-franjevaca. Sveti Antun Padovanski umro je rano, u 36. godini, kao franjevac, u Arcelli kod Padove 13. lipnja 1231. godine.

Sveti Antun – “Kovčeg Svetog pisma”

Pokopan je u talijanskoj Padovi, u skladu s njegovom željom jer je tamo proveo većinu svojih redovničkih dana. Znakovito je da su mu tijelo prenijeli u Padovu prvi utorak nakon njegove smrti, te su ga tamo pokopali. Toga dana njegov grob je bio poprište velikih čudesa, primjerice, ozdravili su svi bolesnici koji su toga dana došli na grob sv. Antuna. Iz toga razloga utorak je postao osobito svet dan svima u Padovi, ali i šire, te se u vjerničkom svijetu u čast sv. Antuna posebno štuje upravo utorak, kada se posebno moli sv. Antunu, te se posti i primaju sveti sakramenti.
Sveti Antun, u našim krajevima poznatiji kao sveti Ante, koji se najčešće prikazuje na slikama i kipovima kako nosi Isusa u naručju, “svetac cijeloga svijeta” zaštitnik je grada Padove, potlačenih, siromašnih, ribara, bračnih parova, neplodnih i trudnica, a priziva se u pomoć i kad izgubimo neku stvar.
Papa Grgur IX. prozvao ga je “Kovčegom Svetog pisma” te ga proglasio svetim 1232. godine zbog brojnih čudesa nastalih po njegovom zagovoru.