Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijatelji i služavke Malog Isusa organizirali Misijsku prodajnu izložbu na Pojišanu

Split (IKA/TU)

Prijatelji Malog Isusa zajedno sa sestrama služavkama Maloga Isusa upriličili su 28. Misijsku prodajnu izložbu, od 1. do 3. prosinca 2023. u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu.

Humanitarnu misijsku izložbu pokrenula je 1996. s. Vesna Mateljan, a nastavila s. Dolores Brkić. Ove godine održana je u ozračju 50. obljetnice posvete Družbe sestara služavki Malog Isusa Srcu Isusovu. Zato, idući božićnom otajstvu ususret, geslo izložbe bilo je „Srce Isusovo, izvore svakog dobra, blagoslovi Misije“.

Sve rukotvorine i eksponati, zimnica, kolači, voće, povrće, maslinovo ulje, adventski vijenci, slike, posuđe, božićni ukrasi, krunice… postavljeni su u dvorani „Sv. Leopold“ u kapucinskom samostanskom prostoru tijekom tri dana. Prikupljena sredstva namijenjena su za siromašnu djecu u Boliviji, gdje djeluje misionar fra Ivica Vrbić, i u Tanazaniji, gdje djeluje don Ante Batarelo, te za sestre služavke Kristove koje djeluju u Haitiju.

Posebni gosti na duhovnom programu i misi bili su roditelji župljanke Mersy iz Kenije.

Na dan otvorenja izložbe uvodni program vodila je pročelnica PMI-ja s. Dolores Brkić koja je i koordinirala projekt. Program je počeo molitvom za sve misionare diljem svijeta. S. Dolores je među ostalim rekla da Župa Gospe od Pojišana ima dušu misionarske zajednice, bilo molitvom bilo pomaganjem. Naglasila je da također građani Splita imaju veliko srce što se pokazalo mnogo puta na razne načine.

Euharistiju s nakanom za sve hrvatske misionare diljem svijeta predslavio je domaći župnik fra Žarko Lučić, OFM Cap. U propovijedi je naglasio zauzetost PMI-ja i služavki Malog Isusa koji imaju srce za potrebite što je zadatak svakog kršćanina. Zahvalio je provincijalki s. Tereziji Pervan za podršku projektu i za nazočnost, kao i svim prijateljima Malog Isusa iz svih župa.

Čitanja i molitve vjernika čitali su prijatelji iz nekoliko župa. Pjevanje su predvodile sestre i prijatelji.

Nakon popričesne molitve dječak Jan izašao je pred oltar s košarom u kojoj su bile napisane sve države svijeta gdje djeluju hrvatski misionari s njihovim imenima. Svaka skupina PMI-ja izvlačila je jednu misijsku zemlju s imenima te će ih nastaviti pomagati molitvom. Pročelnica je zahvalila fra Žarku i franjevcima kapucinima za velikodušnost u ustupanju prostora te za slavlje euharistije i pastirsku riječ, kao i svima koji su se nesebično trudili i obogatili izložbu.

Radovi i prilozi pristigli su iz Livna, Metkovića, Opuzena, Vrgorca, Solina, Katuna–Kreševa, Šestanovca, Omiša, Pučišća, Sutivana, Jesenica, Dugog Rata, Dugopolja, Pojišana, Velog varoša, Mravinaca, Samostana sv. Ane i provincijske uprave, kapucinskih samostana u Splitu i Dubrovniku, od župnih podupiratelja i pojedinih donatora.

Članovi PMI-ja s Pojišana su tijekom tri dana bili uz s. Dolores na usluzi posjetiteljima te svakodnevno donosili svježe kolače za prodaju, a neke su pekli na licu mjesta. Majstorica pečenja kolača Ankica Kaćunić privlačila je ljude mirisom sastojaka.

Budući da je izložba bila vrlo uspješna, uz tri navedene misije dio sredstava bit će upućen i u misiju u Ruandi. Dio artikala izložbe darovan je za Buvljak koji se priprema za splitske beskućnike. Božićne ukrase dobit će i Dječji dom „Maestral“ u Splitu. Po načeli sluge Božjega Jospa Stadlera „Imaj srce“ nekoliko obiteljskih paketa s hranom darovano je potrebitim obiteljima.

Na kraju izložbe izmoljena je krunica za sve dionike projekta.