Budi dio naše mreže
Izbornik

Prije 42 godine sv. Ivan Pavao II. prvi put slavio misu na hrvatskom jeziku

Zagreb (IKA)

Sv. Ivan Pavao II. je kao prvi papa u povijesti – koliko je poznato, 30. travnja 1979. u bazilici sv. Petra predslavio misu na hrvatskom jeziku.

Cijela 1979. godina bila je u Crkvi u Hrvata u znaku Branimirova jubileja i proslave 1100. obljetnice snažnih i neprekinutih veza Hrvata sa Svetom Stolicom i Petrovim nasljednicima.

Godine 879. papa Ivan VIII. uputio je knezu Branimiru i Hrvatima svoj blagoslov. Bilo je to prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Slaveći tu veliku obljetnicu Branimirova jubileja kojom se potvrđuje katolička vjera među Hrvatima, 30. travnja 1979., hrvatski nadbiskupi i biskupi, stotine svećenika, redovnika i redovnica te desetak tisuća vjernika iz domovine i inozemstva okupili su se u Vatikanu oko pape Ivana Pavla II. Dok je Sveti Otac prilazio oltaru okupljeno je mnoštvo počelo pljeskati, a odjekivala je i pjesma radosnih hrvatskih vjernika.

Nakon što je naviješteno Evanđelje uslijedio je važan trenutak za hrvatsku povijest. Prvi put jedan papa govorio je Hrvatima na njihovom materinskom jeziku.

Papa je u bazilici Sv. Petra prije 42 godine Hrvatima između ostaloga poručio: Odista, u ovom susretu nad grobom svetoga Petra kao da se sabrala sva vaša povijest od preko trinaest stoljeća, a posebno veliki događaji iz života vaše Crkve, sve od vašega pokrštenja i ulaska u krilo Rimske Crkve, koja je „glava i učiteljica svih Crkava“. (…) Danas se na osobit način sjećamo onih veza Hrvatske sa Svetom Stolicom koje su tako jasno došle do izražaja u pismima Ivana VIII. knezu Branimiru, hrvatskom kleru i narodu te biskupu Teodoziju. Bilo je to točno pred jedanaest stoljeća. Ondašnji događaji obradovali su srce Petrova nasljednika, a bili su presudni za svu buduću povijest hrvatskog naroda i Crkve, za vašu vjeru, kulturu i političku samostojnost.

(foto Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu)

Hrvati, za razliku od mnogih drugih naroda, dugo nisu imali svoju spomen-ploču u bazilici sv. Petra. To se promijenilo 12. studenoga 2018. Tada je, na inicijativu isusovca p. Božidara Nagya, u nazočnosti hrvatskih biskupa otkrivena spomen-ploča koja je postavljena na trajni spomen pripadnosti Hrvata Katoličkoj Crkvi i vjernosti papi.

Na ploči je na latinskom jeziku napisano:

U SPOMEN EVANGELIZACIJE HRVATA,
PRVOG OD SLAVENSKIH NARODA. •
PAPA IVAN IV. POSLAO IM JE OPATA MARTINA 641. •
PAPA IVAN VIII. BLAGOSLOVIO JE KNEZA BRANIMIRA
I NJEGOV NAROD U OVOJ BAZILICI
NA BLAGDAN UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA G. 879. •
SV. PAPA GRGUR VII. OKRUNIO JE ZVONIMIRA G. 1076.
ZA KRALJA PO RUKAMA OPATA GEBIZONA •
SV. PAPA IVAN PAVAO II. SVE OVO SPOMINJUĆI U OVOJ BAZILICI
SLAVIO JE MISU NA HRVATSKOM JEZIKU G. 1979. •
G. 2017. SPOMEN-PLOČA POSTAVLJENA JE OVDJE
U VRIJEME PONTIFIKATA VRHOVNOG SVEĆENIKA FRANJE