Budi dio naše mreže
Izbornik

Prikazane žive jaslice u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Posjetitelji iz zaprešićkog kraja okupili su se 26. i 27. prosinca 2021. u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću oko živih jaslica – biblijskog prikaza Isusovog rođenja, upriličenih 13. godinu zaredom, u organizaciji Udruge Stepinčeve oaze mira i zaprešićke Župe sv. Petra.

Novu predstavu Vrijeme milosti u osam činova osmislio je trajni đakon Ilija Nikolić. Radnja započinje u konačištu gdje vlasnici svratišta, Izak predstojnik sinagoge i njegova žena Sara, razgovaraju. Sara otkriva svom mužu Izaku da je u svratište primila mladu trudnu ženu i njezinog muža iz Galileje. Taj razgovor prekida rimska vojska, a rimski satnik Markus daje naredbu da Marija i Josip konačište moraju ustupiti njegovim vojnicima. Marija i Josip izbačeni iz konačišta odlaze na poljane Betlehema. Betlehemski pastiri mole starog Abinadaba da ih nauči molitve iz kojih se iščitava čežnja za Mesijom. Čin Isusovog rođenja obogaćen glazbom, plesom i svjetlosnim efektima razveselio je najmlađe posjetitelje.

U nastavku scenarija gledatelji su mogli vidjeti anđela koji se javio pastirima i otkrio im mjesto Kristova rođenja. Tri mudraca, u pratnji rimske vojske, dolaze kod kralja Heroda. A Herod uz pomoć pismoznanaca i starih spisa otkriva mudracima mjesto rođenja. Na putu prema betlehemskoj štalici pastiri i kraljevi zajedno dolaze i prinose darove novorođenom Kralju. Radnja završava velikom srećom i svjedočenjem pastira i mudraca dijeleći međusobno dojmove u susretu s Novorođenim Kraljem.

Prvoga dana uprizorenja, okupljeno mnoštvo pozdravili su gradonačelnik Željko Turk i zaprešićki dekan vlč. Ivan Frkonja. Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja.

U projekt je bilo uključeno pedesetak osoba, a pripreme su trajale mjesec dana. Cijelu predstavu popratio je zbor mladih „Stijene“.

Zaprešićke jaslice uobičajeno pomažu Župa sv. Petra apostola, Grad Zaprešić i gradska Turistička zajednica.

„Dugi niz godina organiziramo žive jaslice i to je jedan od naših glavnih projekata. I ove godine smo se angažirali. Nekoliko su dana trajale tehničke pripreme, uz one glumačke. Sudjeluje 50-ak ljudi iz naše udruge i iz župe, kao što se kaže – od 7 do 77 godina. Jedna farma u blizini svake godine nam daje životinje“, objasnio je Ante Gelo iz Udruge Stepinčeva oaza mira.

Predsjednik Udruge Ilija Nikolić rekao je da su ovogodišnje žive jaslice 13. po redu koje su pripremili. „Sjećamo se taj Betlehem 2009. godine bio je skroman, učili smo. Svake godine nešto novo. Tako smo ove godine pripremili novu predstavu Vrijeme milosti. Vezano je uz ovu situaciju gdje, vjerujem, da Bog na svoj osobit način progovara i kroz ovakve evanđeoske prizore.“ Nikolić je zahvalio partnerima organizatorima i pokroviteljima, te članovima udruge i župljanima. Također je za brigu o kostimima zahvalio članici udruge Jadranki Šandar koja to čini dugi niz godina.

Svetu obitelj uprizorila je obitelj Mihalić sa svojim prvim sinom Antunom.