Budi dio naše mreže
Izbornik

Prikupljanje pomoći za stradale u Indoneziji u Dubrovačkoj biskupiji

Dubrovnik (IKA )

Pomoć za stradale u nedavnom potresu i tsunamiju u Indoneziji prikupljat će se u nedjelju 18. studenoga u crkvama Dubrovačke biskupije.

Odluka je to dubrovačkog biskupa Mate Uzinića koji je pozvao predvoditelje nedjeljnih euharistijskih slavlja u Dubrovačkoj biskupiji da na prikladan način animiraju vjernike kako bi se svojim dobrovoljnim novčanim prilozima odazvali apelu Caritasa Internationalisa koji je podržao i Hrvatski Caritas te se uključili u humanitarnu akciju za pomoć ljudima u Indoneziji i područjima zahvaćenim nedavnim potresom.

„Ovom pozivu želimo odgovoriti i mi, vjernici Dubrovačke biskupije. Stoga, ovime određujem da se u nedjelju 18. studenoga u svim župnim crkvama i kapelama na području Dubrovačke biskupije, gdje se okupljaju vjernici na nedjeljna euharistijska slavlja, prikupljaju novčani prilozi izvan redovitog skupljanja milostinja i to na način da se za to pripremi prigodna kutija ili košara koja će se postaviti na vidljivo mjesto“, stoji u dopisu.

Podsjeća se kako je potres snage 7.5 stupnjeva po Richteru 28. rujna pogodio indonezijski otok Sulawesi te kako je uslijedio tsunami. Do sada izgubljeno 2000 ljudskih života, a stotine tisuća ljudi ostalo je bez domova. Potres je uništio kuće, ceste, mostove, telekomunikacije, zračne luke i svu infrastrukturu i jako otežao dopremu humanitarne pomoći. Tsunami je, uz ostalo, onečistio vodu koja sada ugrožava zdravlje stotina tisuća stanovnika.