Budi dio naše mreže
Izbornik

Primanje među kandidate za đakonat i prezbiterat u Splitu

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u četvrtak 18. ožujka u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s vicerektorom don Ivanom Urlićem, duhovnikom don Stipanom Šurlinom i tajnikom don Nikolom Šakićem.

Za vrijeme mise nadbiskup je primio nove kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije bogoslove Roberta Pudara, Renata Pudara, Ivana Mamića, Danijela Maršića i Petra Paradžika. Na naslov Dubrovačke biskupije primljen je bogoslov Petar Markić, a na naslov Hvarske biskupije primljen je bogoslov Tonči Prugo.

U homiliji nadbiskup je istaknuo nužnost otvorenog srca za susret s Gospodinom. Riječ Božja je suvremena te ona, jer je takva, uključuje sve generacije. Narod Božji su pojedinci koji su pozvani graditi zajedništvo, naglasio je nadbiskup te pred vjernike stavio lik Mojsija koji zagovara bližnjega tj. svoj narod. Nadbiskup je nadalje istaknuo autentičnost Ivana Krstitelja koji  svjedoči te ne želi slavu jer je svjestan kako je svjetiljka koja donosi svjetlo odnosno Isusa Krista te da su Ivanova djela u službi drugih. Svjedočiti za Krista možemo samo ako tražimo slavu Božju i lice Božje. Identitet kršćanina je biti sin Božji po Sinu te u svjetlu toga, pozvao je nadbiskup, promatrajmo drugoga kao svoga brata. U zaključku je nadbiskup istaknuo kako su kandidati pozvani biti Mojsije, pozvani su biti u službi onoga koji je postao čovjekom radi nas i radi našega spasenja.