Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje o ređenju mons. Roka Glasnovića

Dubrovnik (IKA)

Prenosimo priopćenje Dubrovačke biskupije o ređenju novoimenovanog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića u subotu 22. siječnja i o mogućnostima sudjelovanja na ređenju s obzirom na epidemiološku situaciju.

Papa Franjo imenovao je mons. Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom 30. studenoga prošle godine. Prema Zakoniku kanonskog prava biskupsko ređenje mora se organizirati u roku tri mjeseca od trenutka imenovanja. Biskupsko ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića održat će se u subotu, 22. siječnja na euharistijskom slavlju koje počinje u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Glavni zareditelj bit će mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, suzareditelji su mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. Očekuje se dolazak i drugih nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire.

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će: biskupov brat don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik župe sv. Marije Velike, Cres.

Sam obred biskupskog ređenja počinje nakon navještaja evanđelja u misi. Obred se sastoji od pjevanja zaziva Duha Svetoga, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup, nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, pomazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, a orguljska pratnja Darko Kristović. Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

S obzirom na to da je biskupsko ređenje mons. Roka Glasnovića događaj od iznimne važnost za vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije, a i šire, interes za sudjelovanje je izrazito velik. Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sudjelovanje uživo neće biti svima moguće. Poštujući trenutačne epidemiološke mjere ređenje će se odvijati uz ograničeni broj ljudi, te će se na samom ređenju uživo moći sudjelovati isključivo uz akreditaciju. Euharistijsko slavlje i obred ređenja odvijat će se u katedrali, dok će vjernici koji sudjeluju uz akreditaciju, biti smješteni u predviđenim poljima ispred katedrale, te će sam obred pratiti putem video zida. Akreditaciju se može zatražiti putem poveznice: prijave.db.hr do popunjenja mjesta. Pozivamo sve da u svom obiteljskom okruženju ređenje prate putem televizijskog prijenosa, drugih medija i mrežnih stranica Dubrovačke biskupije.

Dubrovnik, 20. siječnja 2022.

Dubrovačka biskupija