Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje udruge „U ime obitelji“ s okruglog stola u Hrvatskom saboru

Zagreb (IKA)

Okrugli stol povodom predstavljanja „Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini“, koje je izradila udruga „U ime obitelji“, održan je u srijedu 10. srpnja u dvorani „Ivan Mažuranić“ u Hrvatskom saboru.

Domaćin Okruglog stola, dr. sc. Igor Peternel naglasio je da se organizacijom pokušala potaknuti rasprava no, da protivnici javne molitve i saborski zastupnici ljevice nisu htjeli razmjenjivati mišljenja, već su organizirali kontra-okrugli stol. „Lijevi mainstream i ljevica žele pokazati da su oni društveni gazde i da se moliteljima onemogući molitva pod uvijek istim izgovorima i floskulama; npr. o govoru mržnje. Naprosto žele ograničiti pravo na okupljanje i slobodu mišljenja ako oni misle da je to potrebno“, rekao je.

Član istraživačkog tima koji je pripremio Izvješće, Jakov Blagojević predstavio je osnovne značajke Izvješća. Osvrnuo se na međunarodnopravni i hrvatski ustavnopravni okvir na temelju kojeg su utvrđene povrede ljudskih prava muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice te je predstavio klasifikaciju napada usklađenu s navedenim pravnim normama. Prikazavši Izvješće, Blagojević je istaknuo i nekolicinu preporuka za suzbijanje vjerskom netrpeljivošću motiviranog nasilja institucijama državne vlasti, medijima i svim građanima.

Profesorica Socijalnog nauka Crkve i politologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Marijana Kompes opisala je slobodu vjeroispovijesti kao građansko pravo u dvije dimenzije: unutarnja i vanjska dimenzija slobode kao javna manifestacija religije i uvjerenja. Naglasila je važnost poštovanja ljudskih prava kao preduvjeta izgradnje demokracije i pluralizma mišljenje.

Izvršna direktorica udruge „U ime obitelji“ dr. Željka Markić podsjetila je da udruga od 2020. sustavno dokumentira napade na katolike koji su, premda su većinska vjerska zajednica, najdiskriminiranija skupina u hrvatskom društvu. „Molitelji su skupina građana i kao takvi oni imaju svoja prava. Imaju pravo kleknuti na trg i moliti, bez obzira na to što mi mislili o njima i njihovim nakanama. Izloženi su diskriminaciji i dehumanizaciji kao da su osobe koje treba ukloniti iz društva. Šutnjom na diskriminaciju molitelja šalje se poruka da je dehumanizacija i diskriminacija prihvatljiva, a onda se to isto kasnije može dogoditi i drugima“, poručila je.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali saborski zastupnici, pučka pravobraniteljica, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugi gosti.

Izvješće se nalazi na mrežnoj stranici udruge, a cjeloviti Okrugli stol moguće je pogledati na poveznici.