Budi dio naše mreže
Izbornik

Pripremni program otvaranja Sinode o sinodalnosti za Dubrovačku biskupiju

Dubrovnik (IKA)

Molitveno-katehetskim programom ispred katedrale Gospe Velike u Dubrovniku u subotu, 16. listopada započeo je program otvaranja Sinode „Za Sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ za Dubrovačku biskupiju.

Program je počeo pjesmom „Od sva se četiri vjetra Crkva sakuplja sveta“ u izvođenju Mješovitog katedralnog zbora pod vodstvom profesorice Maje Marušić, dok su se vjernici okupljali.
Čitači Željana Lučić i Mislav Ćimić tijekom programa upoznali su okupljene sa smislom sinodalnog hoda koji je 9. i 10. listopada za cijelu Katoličku Crkvu otvorio papa Franjo, a koja se ovog vikenda otvara po biskupijama diljem svijeta. U trenucima tišine okupljena dubrovačka Crkva osluškivala je, uočavala i prepoznavala ono što ju je posebno doticalo u srcu i duši. U duhovskom ozračju cijelog događaja čitana su meditativna razmišljanja koja su završavala pjevanjem antifone: „Pošalji Duha svojega Gospodine i obnovi lice zemlje“. Poseban naglasak stavljen je na teme: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Pjesmom Blaženoj Djevici Mariji koju su vjernici stojeći otpjevali pred slikom Gospe od Porata koja je za ovu prigodu postavljena uz vanjski oltarni prostor, završio je taj dio programa.

Dok se formirala ulazna procesija u zbornoj crkvi Sv. Vlaha za početak svečanog euharistijskog slavlja otvaranja biskupijske razine Sinode, vjernici pred katedralom molili su krunicu, a predmoliteljice su bile Rina Kralj Brassard i Doris Boroje.