Budi dio naše mreže
Izbornik

Pročelnik Kongregacije za kler pohodio Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište

Zagreb (IKA/TU)

Pročelnik Kongregacije za kler nadbiskup Lazarus You Heung-sik pohodio je u utorak 31. svibnja Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku susreta rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak pozdravio je nadbiskupa You Heung-sika u ime bogoslovske zajednice i čestitao mu na imenovanju kardinalom. „U ime cjelokupne bogoslovne zajednice čestitamo Vam na imenovanju po kojem vam Sveti Otac povjerava još veću odgovornost za našu Katoličku Crkvu“, rekao je.

Rektor je potom upoznao bogoslove sa životopisom nadbiskupa You Heung-sika ističući važnost „ovog posjeta prefekta Kongregacije za kler koji dolazi među nas s proživljenim dubokim iskustvom vjere koja odiše radošću i optimizmom“. Preč. Faltak predstavio je bogoslovsku zajednicu, odgojitelje i duhovnike. Pozdravio je i kardinala Bozanića, apostolskog nuncija u RH mons. Linguu, tajnika Apostolske nuncijature mons. Alfreda Rayana D’Souzu, pomoćne biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog te okupljene svećenike.

Na kraju ručka nadbiskup You Heung-sik obratio se riječima: „Budući da sam prefekt Kongregacije za kler, svećenici, đakoni i bogoslovi duboko su u mome srcu. Kada me Sveti Otac zamolio da budem u ovoj službi, rekao sam da želim biti samo sredstvo koje će još više ljubiti svećenike, bogoslove i sve one koji su mi povjereni. Budući da sam pozvan na svetkovinu Majke Božje, a ona je moja majka, došao sam ovamo i tu me zateklo imenovanje kardinalom, stoga neću nikada zaboraviti Hrvatsku i Zagreb”. Istaknuo je kako je njegova zadaća ohrabrivati svećenike. „Ostat ćete zauvijek u mome srcu!“, poručio je na kraju zahvalivši još jednom svima.

Pročelnik Kongregacije za kler Lazarus You Heung-sik predvodit će na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata u utorak 31. svibnja svečano euharistijsko slavlje u 19 sati na trgu ispred zagrebačke prvostolnice.