Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglas i program Feste sv. Vlaha u Stonu

Ston (IKA)

Proslavu Feste sv. Vlaha u Stonu, u subotu 3. veljače predvodit će umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić.

Festanjuli Miho Lučić i Antonio Šatara zajedno s načelnikom općine Vedranom Antunicom i župnikom don Bernardom Plešeom u prigodnom proglasu pozivaju štovatelje sv. Vlaha od Zaton-Dola do Osobljave, od Malog do Velikog mora da zajedno svetkuju svetkovinu sv. Vlaha.

U prigodnoj čestitki podsjećaju da sv. Vlaho stoljećima štiti i liječi te sluša molitve „vjerničkog puka ne samo Dubrovnika, Stona, domovine nam Hrvatske, nego i svih koji ga zazivaju diljem svijeta“. Sve ih ujedinjuje kroz jedinstveno ozračje svoje nebeske prisutnosti, bilo to na kopnu, moru ili u zraku.

„Počuj sv. Vlaho i ovaj sadašnji ‚molitve naše glas‘. Počuj taj eho koji u ovoj Godini molitve, odjekuje i do tebe dopire od svih nas te nas kao ‚hodočasnike nade‘ sigurnim putem povedi i u mirne luke dovedi, pa makar i virtualnim stazama do vrata Petrova grada, da putevima vjere, nade i ljubavi nastavimo i da sigurno i radosno prođemo kroz zlatna vrata onostranosti, kroz koja si ti već odavno prošao“, piše u čestitki.

Svečana misa na svečevu svetkovinu, 3. veljače bit će slavljena u 10 sati u crkvi sv. Vlaha u Stonu. Nakon mise slijedi procesija, izvijanje barjaka pred crkvom i grličanje.

Trodnevnu duhovnu pripravu predvodi fra Ivan Marić, OFM. U srijedu 31. siječnja i četvrtak 1. veljače misa s propovijedi bit će slavljena u 17 sati. Vjernici će također imati priliku za slavlje sakramenta pomirenja. U petak 2. veljače, na Svijećnicu (Kandeloru) program otvaranja Feste počinje u 16 sati blagoslovom svijeća, ophodom kroz mjesto, puštanjem golubica, izvijanjem barjaka, čitanjem čestitki, misnim slavljem i grličanjem.