Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglašena Godina molitve za duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji

Srijemska Mitrovica (IKA)

Srijemski biskupi proglasili su Godinu molitve za duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji na svečanoj pjevanoj I. Večernjoj svetkovine sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije, u srijedu 25. listopada na ostacima ranokršćanske bazilike sv. Dimitrija iz 5. stoljeća.

Molitvu je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, te svećenicima i vjernicima Srijemske biskupije.

Prigodnu propovijed izrekao je mons. Gašparović. Podsjetio je vjernike na mučeništvo sv. Dimitrija i ostalih srijemskih mučenika. Istaknuo je svjedočanstvo vjere sv. Dimitrija i njegovu vjernost Kristu sve do mučeničke smrti u teškim vremenima progona. Također je podsjetio vjernike da i u njihovim životima mora biti vidljiva povezanost s Kristom, te kazao: „Ako je Krist dinamička jezgra našega kršćanskog života, onda je nemoguće da kršćanin u moralnom pogledu ostaje stalno na istom mjestu, gdje je i prije bio. Naše iskustvo vjere postaje svjedočanstvo ići naprijed, napredovati, kao što je to učinio i sv. Dimitrije. Rasti u vjeri i svjedočanstvu kršćanskoga života. Na taj način za nas kršćane vrijedi da našu nadu stavimo jedino na snagu ljubavi Božje, koja se nama objavila u Kristu Isusu. Ako mi to činimo, tada gradimo na sigurnim temeljima, tada nas konačno ništa ne može udaljiti od Krista ili obeshrabriti. S apostolom Pavlom smijemo stoga biti svjesni da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni visine ni dubine, ni bilo koji drugi stvor neće moći rastaviti od ljubavi Kristove, ako budemo s njime povezani. U našem životu nema mjesta progonstvima ili poganskim bogovima.“

Nakon propovijedi biskup koadjutor Svalina pročitao je Proglas otvaranja Godine molitve za duhovna zvanja. Pozvao je vjernike svih župnih zajednica na molitvu za duhovni preporod biskupije, za svećenike, redovnike i redovnice, a osobito za nova duhovna zvanja. Zatim je upalio svijeću na kojoj je logo Godine molitve za duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji. Predstavnici svih župa potom su od te svijeće upalili svijeće koje su dobili za svoje župe, tj. župne crkve. Te će se svijeće tijekom godine u župnim crkvama paliti svake prve nedjelje u mjesecu, kada će se posebno moliti za duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji.

Umjesto prošnji, pjevani su zazivi srijemskim mučenicima.

Pjevanje je animirao je katedralni zbor „Sv. Cecilija“ pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić, kojemu se za ovu priliku pridružio župni zbor iz Rume i tamburaši HKPD „Matija Gubec“ iz Rume, koji su sviranjem obogatili ulaznu i završnu pjesmu.

https://ika.hkm.hr/novosti/logo-godine-molitve-za-duhovna-zvanja-u-srijemskoj-biskupiji/