Budi dio naše mreže
Izbornik

Program “Iscjeljenje očeva srca” od pobačaja započinje u korizmi

Zagreb (IKA)

Iscjeljenje rana uzrokovanih pobačajem, bila je tema HKR-ovih 'Argumenata' u utorak 1. listopada čiji su sugovornici iz Udruge 'Hrvatska za život' predstavili svoj najnoviji program za muškarce “Iscjeljenje očeva srca”. HKR-ovi gosti bili su vlč. Davor Šumandl, Lidija Dugan i Vedran Politeo.

Provoditelj tog novog programa za muškarce Vedran Politeo je rekao da je koncept programa vrlo sličan već postojećem programu za žene. Prvi seminar će organizirati u korizmenoj kampanji ’40 dana za život’ jer tada je najjača molitva budući da cijeli svijet moli na istu nakanu spašavanja nerođenih života.

„Ja sam imao osobno takvo iskustvo i znam koliko to duboke rane može napraviti i kako čovjek može, zapravo, otići na kriva mjesta i izgubiti doista vjeru u žene i u odnose”, rekao je Politeo, opisujući da se nosi zaista težak teret na sebi.

No, kada se skine, kad mu je Gospodin sve skinuo, postao je novi čovjek.

Kada je Lidija Dugan, podsjetio je također, počela s programom ‘Oprostom oslobođene’ za žene na predstavljanjima tog programa javilo se i dolazili su muškarci, pitajući: Što je s nama?

„I tu smo vidjeli da postoji ta potreba i kod muškaraca. Znali smo da postoji, ali čekali smo da se javi njih malo više, da sve sazrije, te da onda pokrenemo isti taj program za muškarce kako bi obnovili, zapravo, cijelo hrvatsko društvo.”

Jer da bi imali zdravo društvo i zdravu obitelj potrebni su nam zdravi muškarci i zdrave žene, znači zdrave obitelji, jer bez zdrave obitelji sve će se urušiti, naglasio je Politeo, dok je spomenuta voditeljica programa ‘Oprostom oslobođene’ Lidija Dugan pojasnila da se njihov rad temelji u važnome dijelu na upoznavanju Boga kao Oca.

„One tada upoznaju da je Bog taj koji me vidi, da sve čuje, koji je sveprisutan, koji sve proviđa, koji sve zna, koji razumije, koji daje”, rekla je i objasnila da su to sve u biti karakteristike Božje iz same Biblije.

Žene tada shvaćaju da je on bio čitavo vrijeme s njima u tim teškim trenucima i onda se njima otvaraju srca da je to netko koga ti ne možeš izbjeći. Tada kreću dalje, pitajući se: Što sam ja to učinila? Zbog toga Bogu sve mogu predati, jer ujedno shvaćaju da se mogu pomiriti s Njime, skočiti Mu u zagrljaj, mogu uzeti sve ono što Gospodin pruža i onda kreće razvoj tog uzajamnog povjerenja i njihova želja da donose poslije toga jako dobre odluke, naglasila je Dugan.

I ne razlikuju u radu programa žene sa spontanim pobačajem od onih koje su se odlučile na namjerni, jer pomažu jedne drugima i zacjeljuju također rane u odnosima možda sa svojim najbližima koji jesu učinili namjerni pobačaj.

Vlč. Davor Šumandl, župnik koprivničke župe Bl. Alojzija Stepinca, njihov je ispovjednik u programu i on je posvjedočio kako ljudi zapravo uopće ne mogu pojmiti koliko su tim ženama važne i najmanje, naizgled, nevažne geste. Dovode ih do iscjeljenja, radosti, punine i osjećaja prihvaćanja, “a nama su tek svakodnevne”.

Puni smo ljubavi. Puni smo prihvaćanja. Želimo zagrliti svakog čovjeka. U ovom slučaju onda to dolazi po otpuštanju grijeha”, rekao je koprivnički župnik, podsjećajući da se one temeljito ispovjede i prođu sve; od pitanja kakav je moj odnos prema Bogu do konkretnih situacija u svakodnevnom životu.

Događaju se prave preobrazbe jer se sve to stavi Gospodinu pred noge, pod križ, kada Mu se kaže: Pa, molim oproštenje svojih grijeha i kada oproštenje primiš, pristupajući misi, a neke se mjesecima možda i godinama prije toga nisu pričešćivale, posvjedočio je vlč. Šumandl.