Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt „Vaš kućni majstor-volonter“ Caritasa Župe Sveta tri kralja u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije izvijestio je 7. ožujka 2023. o provedenom projektu „Kućni majstor-volonter“ Caritasa Župe Sveta tri kralja na karlovačkoj Baniji.

Nadbiskupijski Caritas je na prošlogodišnjem Natječaju za dodjelu sredstava župnim Caritasima dodijelio sredstva za pet projekata u iznosu od 50 tisuća kuna. Najveći dio, 16 tisuća kuna, dodijeljeno je Caritasu Župe Sveta tri kralja. „Vaš kućni majstor-volonter“. O provedbi projekta izvijestio je voditelj župnog Caritasa Saša Kosec.

Uz sredstva nadbiskupijskog Caritasa župni Caritas je dodao još 500 kuna. Partneri na projektu bili su Grad Karlovac, DVD Orlovac i Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac.

„U dugogodišnjem radu našega Caritasa uočili smo da postoje korisnici koji nisu u stanju, zbog bolesti ili drugih razloga, napraviti ni najsitnije a kamoli one veće kućne popravke, što uzrokuje probleme koji vode do propadanja objekta, odnosno stambenog prostora. Za ovakve intervencije presudna je žurnost, koju smo željeli osigurati pojednostavljujući proces traženja pomoći kućnih majstora za starije i socijalno ugrožene građane. Ujedno smo željeli biti pokretač uključivanja lokalne zajednice kod pružanja pomoći ove vrste potrebitim sugrađanima na području naše župe“, objasnio je Kosec kako je osmišljen projekt.

Izbor osoba zainteresiranih za rad kućnog majstora-volontera proveden je u suradnji sa župnikom Antunom Kolićem, individualnim i grupnim razgovorima. „Odlučeno je da se u provedbu projekta uključi četvero zainteresiranih volontera za koje se utvrdilo da bi svojim znanjem, iskustvom i raspoloživim vremenom mogli pridonijeti uspješnosti projekta, kojim smo planirali obuhvatiti osobe starije životne dobi, bolesne osobe, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene osobe. Odmah po uplati financijskih sredstava Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kupili smo sav potrebni alat i podijelili ga majstorima-volonterima, a nabavili smo im i radnu odjeću i obuću te zaštitnu opremu. Radi vidljivosti projekta i prepoznatljivosti od strane naših župljana, na radnu odjeću smo stavili i logo našega župnog Caritasa“, dodao je voditelj Kosec.

O projektu je župna zajednica informirana preko župnih obavijesti, listića i oglasne ploče te letaka. Malim istraživanjem utvrđeno je da je 46 % župljana za projekt čulo na misi, a 36 % preko prijatelja i susjeda.

„Tijekom provedbe Projekta, kućni majstori-volonteri bili su na 71 intervenciji na području cijele župe i šire. Na terenu su obavljali široki spektar poslova od raznih popravaka u kućanstvu, kao što su vodoinstalaterski radovi, električarski radovi, popravak krova, popravak namještaja i sl., do uređenja okućnice i prijevoza, bilo nekog materijala ili samog korisnika, itd. Upravo ovako šarolik popis poslova ukazuje na to koliko je u stvarnosti neophodan ovakav vid pomoći starijim i bolesnim osobama, osobama koje se nalaze u stanju socijalne ugroženosti i osobama sa invaliditetom.“

Također su se s partnerima izmjenjivale informacije o zatečenom stanju i prepoznatim problemima na terenu kod konkretnih korisnika. Korisnike se nastojalo uputiti kako da riješe uočene dodatne probleme. Također ih se informiralo o njihovim pravima i mogućnostima pomoći koju nude partneri.

Volonteri su tijekom projekta postali poznati po pravovremenom i kvalitetnom radu, rekao je voditelj župnog Caritasa. Njihovim radom i svrhom provedbe projekta zadovoljno je bilo 96 % korisnika. „Ono što nas najviše veseli je da će i nakon službenog završetka projekta Vaš kućni majstor-volonter, naša dobro uhodana i opremljena ekipa kućnih majstora-volontera nastaviti svoj rad, naravno, uz neophodna financijska ulaganja za potrebe održavanja opreme i za potrošni materijal“, zaključio je Kosec.

Župnik Kolić kazao je da starima, nemoćnima i siromašnima „to nisu sitnice“. „Neka našim majstorima-volonterima Bog bude nagrada, a sve kojima su bili od koristi potičem da ih se sjete u svojim molitvama. Zahvalni smo našem nadbiskupijskom Caritasu za značajnu novčanu potporu kojom su nam omogućili nabavu alata kojim će majstori-volonteri i nakon završetka projekta nastaviti pružati usluge popravaka potrebitima“, poručio je.

Cijeli razgovor s Sašom Kosecom, kao i dojmovi korisnika objavljeni su na stranici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.