Budi dio naše mreže
Izbornik

Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata u Valbandonu

Valbandon (IKA)

Proljetni formativni susret svećenika, vojnih i policijskih kapelana Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj održan je od utorka 19. do petka 22. travnja u policijskom odmaralištu Valbandon kod Pule, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata.

Susret je započeo u utorak 19. travnja u večernjim satima okupljanjem svećenika i slavljenjem mise u kapeli bl. Miroslava Bulešića, zaštitnika policijske kapelanije za Policijsku upravu Istarsku.

Drugi dan susreta, srijeda 20. travnja, bio je studijski dan. U jutarnjim satima misno slavlje u kapelici bl. Miroslava Bulešića predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan u zajedništvu s vlč. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom HBK-e, generalnim vikarom don Markom Medom, pastoralnim vikarima don Slavkom Rajičem i fra Franom Musićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Na početku radnog susreta prisutne je pozdravio mons. Bogdan te izrazio radost što se ovaj susret, koji tradicionalno bude održan u uskrsnom vremenu, mogao održati ove godine. Naše zajedništvo se najprije očitovalo na Veliki četvrtak kod mise posvete ulja i nastavljamo ga ovih dana kroz studijski rad, hodočašće stopama bl. Miroslava Bulešića te razgovor o predstojećim pastoralnim aktivnostima, istaknuo je.

Prvo predavanje održao je preč. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, na temu „Svećenik i komunikacija s medijima i u medijima“. Dr. Novak svoje je predavanje podijelio u tri cjeline: korisnici medija, sugovornici medija i nastup u medijima. Naglasivši da mediji ulaze u naš antropološki ambijent čime utječu i na našu komunikaciju. Suvremeni čovjek, čovjek digitalnog vremena, očekuje od tehnologije da mu ponudi odgovore na njegova pitanje; da odmah dođe do određene informacije. Međutim, znanje nije samo informacija, već i analiza te informacije, istaknuo je predavač. Naš prostor, posebno prostor mlađih generacije je sve više virtualni prostor. Kad se s pedagoške strane promatra medije postavlja se pitanje je su li oni po sebi: pozitivni, negativni ili neutralni. Mediji jedino nisu neutralni. Mi dajemo predznak medijima, tj. mi ga činimo pozitivnim ili negativnim, rekao je.

U drugom dijelu govoreći o nastupu svećenika u medijima, predavač, je citirao misao papa Benedikta XVI. iz „Poruke za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija“ 16. svibnja 2010.: „Prvi je svećenikov zadatak naviještati Krista, utjelovljenu Božju riječ i priopćavati drugima mnogoliku Božju milost koja posredstvom sakramenata donosi misao.“

Naglasivši da mediji imaju moć izvući iz sadržaja samo ono što žele, bez obzira što je glavna misao poruke, istaknuo je da je važno za svećenike da uvijek u svom javnom nastupu prenose poruku spasenja. Svećenik nije privatna osoba, niti se njegov profil na društvenim mrežama može smatrati privatnim, odvojenim od onoga što on jest – svećenik. Svećenik je uvijek javna osoba i nas se uvijek promatra kao svećenika. Dr. Novak je podcrtao da poruka koju svećenik izgovori više nije njegovo „vlasništvo“.

Ta poruka tad počinje živjeti za sebe; drugi je interpretira i daje joj pečat na koji će ona biti interpretirana. Zato je važno imati svijest da ja kao pošiljatelj šaljem određenu poruku u svom kontekstu, ali da je moj primatelj prima u svom kontekstu. Poruka mora biti izrečena na kompetentan način, pripremljen, kratak, jasan, pozitivno intonirana te na kraju pošiljatelj poruke mora biti spreman na neugodna pitanja i komentare. Za crkvene osobe važno je imati svijest da određene izjave mogu dati samo kompetentne osobe te da nije dobro solirati, zaključio je dr. Novak.

Drugo predavanje održao je vlč. Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Policijskoj upravi Istarskoj, o temi „Sinodalni hod o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju u Crkvi.“ „I ovo naše današnje okupljanje, kao i druga okupljanja kako na razini naše Vojne biskupije, dekanata ili kapelanija su dio sinodalnog hoda, zajedništva i poslanja. Crkva je u svojoj naravi sinodalna i ona tu sinodalnost živi svakodnevno. Svaki naš međusobni susret, susreti s našim vjernicima; posebno naša hodočašća kako na međunarodnoj razini, tako nacionalnoj i regionalnoj vidljivi su znak sinodalnog života naše Vojne biskupije“, istaknuo je.

Predavač je, općenito govoreći o sinodalnosti u Crkvi i sinodalnom hodu, istaknuo kako „ovo treba postati model življenja Crkve. Ovaj sinodalni hod nema za cilj stvaranje nove Crkve, novih redovničkih zajednica, novih župa, već je poziv na osluškivanje Duha Svetoga, koji poput vjetra ‘puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide’ (Iv 3,8). Duh Sveti je glavni akter ovog sinodalnog hoda. Mi smo pozvani, kako kaže Drugi vatikanski koncil: ‘pomno proučavati znakove vremena i tumačiti ih u svjetlu evanđelja’ (GS,4).“ Primijetio je kako Vojna biskupija, zbog naravi svog poslanja, stalno osluškuje i s odgovornim ljudima na terenu koordinira svoj pastoralni rad. U provedbu svake aktivnosti uključeni su uz kapelane i pripadnici određene kapelanije. Zato je važno da kapelan ima umijeće slušanja, dijaloga i zajedničkog rada, zaključio je vlč. Jakovljević. Potom je mons. Jure Bogdan, govorio o „Deset tematskih jezgri koje valja produbiti“ kroz sinodalno savjetovanje.

U popodnevnom radnom dijelu vlč. Jakovljević dao je osnovne smjernice za sinodalno savjetovanje, pozvavši kapelane na otvoreni dijalog i promišljanje. Pozvao ih je da se, nakon čitanja Svetog pisma i molitvenog uvoda, prepuste nadahnuću Duha Svetoga. Sudionici su zatim podijeljeni u tri skupine gdje su iznijeli svoja iskustva na temelju zadanih pitanja. Potom su na plenarnom dijelu iznijeli svoja iskustva, promišljanja i prijedloge.

Trećeg dana, kapelani predvođeni svojim biskupom Jurom Bogdanom, koji je ujedno i rimski postulator u kauzi bl. Miroslava Bulešića za kanonizaciju, hodočastili su putevima bl. Miroslava Bulešića. U Svetvinčentu, u rodnoj župi bl. Miroslava, slavili su misu. Biskup Bogdan u homiliji je istaknuo da je bl. Miroslav bio istinski svjedok vjere. „Stojimo u crkvi jednog svjedoka vjere, bl. Miroslava Bulešića, čije svjedočanstvo je Crkva prepoznala i potvrdila ubrajajući ga u red blaženika Katoličke crkve. Mi ćemo danas upoznati lokalitete, mjesta koja su na osobit način povezana s njime. Saznati ćemo više o njegovu duhovnom profilu, o čovjeku blaženiku naših dana, našeg naroda, naše krvi, našega kraja“. U nastavku homilije mons. Bogdan je citirao Blaženikov zapis iz Duhovnog dnevnika 23. svibnja 1943. o potpunom predanju Bogu u svećeničkom ređenju.

Na kraju misnog slavlja sve je pozdravio domaći župnik vlč. Darko Zgrablić te progovorio o vjerskom stanju Župe Svetvinčenat za vrijeme života bl. Miroslava. U nastavku su posjetili Kanfanar gdje ih je dočekao župnik Joško Listeš, koji je progovorio o bl. Miroslavu Bulešiću za vrijeme župnikovanja u Kanfanaru. Druženje se nastavilo uz kolače i kavu.

Hodočašće se nastavilo prema Vrsaru, gdje je domaći bio župnik Lino Zohil koji je prikazao povijest mjesta i župne crkve Sv. Martina. Nakon okrijepe put je nastavljen prema Lanišću, mjestu pogibije bl. Bulešića. U župnoj crkvi nakon molitve Večernje, župnik Josip Mašina je predstavio župu Lanišće i progovorio o „krvavoj krizmi“ u Lanišću i mučeništvu bl. Miroslava. Nakon obilaska župne kuće koja je uređena kao memorijalni prostor, hodočašće je završilo posjetom pavlinskom samostanu i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi.

Četvrtog, završnog dana, nakon slavlja mise, u radnom dijelu mons. Bogdan i generalni vikar Medo govorili su o pastoralnim aktivnostima u Vojnom ordinarijatu s posebnim naglaskom na Međunarodno hodočašće vojske, policije i branitelja u Loureds. Biskup Bogdan je istaknuo da se ove godine obilježava 25. godišnjica od uspostave Vojnog ordinarijata u RH (25. travnja 1997. papa Ivan Pavao II. osnovao je Vojni ordinarijat). Ova godišnjica planira se obilježiti zahvalnim hodočašćem u Rim i nacionalnim hodočašćem na prvu nedjelju u listopadu u Mariju Bistricu.

Don Marko Medo je izvijestio i o drugim pastoralnim planovima Vojnog ordinarijata: pokrajinskim hodočašćima, duhovnim vježbama, ljetovanju djece s poteškoćama te drugim aktivnostima.

Na kraju se biskup Bogdan zahvalio svima na svemu što čine u pastoralnome radu, zajedništvu, razgovoru, slušanju i sugestijama. Sve je potaknuo da njeguju molitveni i sakramentalni život, posebno sakrament ispovijedi koji čovjeka oslobađa i čini slobodnim za Kraljevstvo Božje. Susret je završio sa zajedničkim ručkom na kojem se pridružio i mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru.