Budi dio naše mreže
Izbornik

Promjene u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dosadašnji drugi savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanisław Błachowiak u srijedu 1. srpnja dobio je odluku kojom se premješta iz Zagreba u Rim u Državno tajništvo Svete Stolice u Odjel za odnose s državama koji je među ostalim zadužen za diplomatske odnose Svete Stolice s drugim državama, sklapanje konkordata i drugih sporazuma, kao i za koordinaciju aktivnosti nuncija s lokalnim vladama.

U Apostolsku nuncijaturu u Republiku Hrvatsku dolazi 40-godišnji svećenik Alfred Rayan D’Souza koji je rođen je 7. ožujka 1980. u Shankerpuri u Indiji. Zaređen je za svećenika 15. travnja 2008. za biskupiju Mangalore u Indiji. Od 2008. do 2011. djeluje u pastoralnu u svojoj biskupiji, a 2011. je poslan na studij u Rim. U Papinsku Crkvenu Akademiju ulazi 24. rujna 2015., te započinje pripremu za diplomatsku službu Svete Stolice. 2017. stječe doktorat iz kanonskog prava na Latetanskom Sveučilištu, a iste godine 1. srpnja  ulazi u diplomatsku službu Svete Stolice i biva imenovan tajnikom u Nuncijaturi u Ugandi, u tom periodu bio je dulje vrijeme i otpravnik poslova jer ga je zadesila smjena nuncija.

Otpravničke poslove u Apostolskoj nuncijaturi u Ugandi, gdje je stjecao i svoje prvo misijsko iskustvo, obavljao je od kolovoza 2017. godine. U razgovoru za ugandski katolički časopis Leadership 2019. godine među ostalim, Ugandu je opisao kao “biser Afrike u kojoj je Crkva vrlo aktivna i živopisna u pogledu vjere, a ugandski mučenici primjer zanosa i ljubavi prema Kristu”.

Nakon tri godine 1. srpnja 2020. imenovan je tajnikom Nuncijature Zagrebu. Ovo nije prvi puta da vlč. D’Souza dolazi u Hrvatsku. Naime, za vrijeme studija u Rimu posjetio je Hrvatsku na nekoliko dana u proljeće 2016. te je tom prilikom posjetio katedralu, bogosloviju i sjemenište, te Apostolsku nuncijaturu.

vlč. Alfred Rayan D’Souza