Budi dio naše mreže
Izbornik

Propovijed mons. Ferenca Fazekasa na misi za papu emeritusa Benedikta XVI.

Subotica (IKA)

Propovijed dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas na misi zadušnici za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u srijedu 4. siječnja prenosimo u cijelosti.

Prečasna braćo svećenici, časne redovnice i redovnici drage moje sestre i braćo u Kristu! Zasigurno ovaj je  svijet izgubio jednog velikana, najvećeg umnika 20. i 21. stoljeća u osobi pape emeritusa Benedikta XVI., Josepha Ratzingera. Njega slobodno možemo ubrajati među najveće teologe  naše Crkve, i možemo ga postaviti uz bok jednog Svetog Augustina, pape Lava Velikoga i Svetog Tome Akvinskog. Zato se nadamo, da će ga naša Crkva ne samo proglasiti svecem nego će i crkvenim naučiteljem.

Dubina njegove misli čvrsto je ukorijenjena na Svetome Pismu i crkvenim ocima. Njegove su riječi uvijek bile hranjene dubokom vjerom, usrdnom molitvom, pomnom brižljivošću i ljubavlju prema Bogu i prema svojim bližnjima.

Uz mnoga njegova vrijedna djela trebamo ubrajati svakako njegovu trilogiju o Isusu iz Nazareta, koja je prevedena na mnoge jezike, i s time zadivio cijeli ovaj svijet. Zaista ova trilogija ozbiljno teološki spis, namijenjen svakom čovjeku koji želi shvatiti  narav kršćanstva i razumjeti složenu građu evanđelja, koja su vjerodostojna svjedočanstva o našem Spasitelju. Benediktova obrazloženja u ovoj knjizi su neposredna, ogrnuta velom ljubavi prema Kristu i vjerom u jednoga Boga. Budući da je ovo njegovo djelo napisano razumljivim i tečnim jezikom, može se poslužiti kao „duhovno štivo“  svakom, tko želi dublje upoznati svoju vjeru i njezina utemeljitelja Isusa iz Nazareta.

Jedna od najvećih odlika pape Benedikta je bila njegova uljudnost, prijaznost u susretu s ljudima. Ne mogu  nikada zaboravit, kada u svom pohodu Hrvatskoj  2011. godine susreo s mladima na glavnom trgu Zagreba. Tom je prigodom prišao jednom bolesnom mladiću, koji je bio kolicima, i srdačno ga je pozdravio. Posigurno je, da ovim postupkom u duši ga je utješio. Mnogi svjedoče o tome, da je njihov susret s njime ostavio duboki, neizbrisivi trag, osjetili su, da su pred Božjim čovjekom. Bivši papa se uvijek usredotočio na tu osobu, s kojim je pričao. Sav se predao tom čovjeku, kao da je taj, u tom trenutku, bio  najvažniji.

Sestre i braćo, prema svjedočanstvu nadbiskupa Georg-a Gänswein-a  papine posljednje riječi su bile: „Gospodine, volim Te!“  Uistinu, njegov cijeli život obilježavao ljubav prema Bogu i prema bližnjima. Nadamo se, da će Gospodin primiti u svoje naručje kao vjernog i poniznog radnika Božjeg vinograda. Amen.