Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 53. svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija i predstavljanje zbornika radova „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru“

Zagreb (IKA)

Obilježavanje Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija i predstavljanje zbornika radova „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru“ održano je 31. svibnja u organizaciji Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Sudionici predstavljanja zbornika i okruglog stola bili su pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti don Anton Šuljić, urednica odjela religija Hrvatskoga radija Blaženka Jančić i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, a moderator cjelokupnog programa dr. Anto Mikić.

Na skupu su predstavljeni rezultati projekta „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru”.

Prorektor prof. dr. Gordan Črpić zaželio je dobrodošlicu svima na predstavljanje zbornika koji označava „područje nepoznate stvarnosti koja čeka da bude otkrivena” čime će, nada se, naše društvo rasti u zrelosti, mudrosti i uključivosti.

„Ozbiljan rad pokazuje se u otkrivanju i promicanju istine, a za to treba znanja, rada, poniznosti pred istinom, ali i praktične umješnosti i vještine”, naveo je Črpić govoreći o razlozima razvijanja studija komunikologije na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.

Dosadašnji predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija nadbiskup dr. Ivan Devčić naveo je kako je rado bio na čelu Odbora i radio na otvaranju i suradnji s mnogim domaćim i kolegama u Europi te se nada kako će njegov nasljednik hvarski biskup Petar Palić nastaviti raditi na istim ciljevima.

„Ja sam svima zahvalan, vi ste glas naše Crkve u društvu i javnosti koji se sve više ipak respektira i kada nas kritiziraju ili krivo interpretiraju. Sve je to znak da vode računa o tome što vi pišete”, poručio je mons. Devčić katoličkim medijima, zaključujući sa željom „da katolički glas, glas Evanđelja što više odjekuje i prepoznaje se u našem društvu koje je sve više sekularizirano.”

 

Don Anton Šuljić predstavio je sadržaj i srž zbornika „Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru“. Istaknuo je kako je ovaj zbornik i projekt o utvrđivanju obrazaca izvještavanja o vjerskim sadržajima i temama u hrvatskim medijima – tisku, radiju, televiziji i internetu prvi takve vrste.

„Istraživanja i analize donesene u ovom zborniku zaista su hvalevrijedne i predstavljaju temelj za svako daljnje proučavanje ove tako važne teme i za našu Crkvu i za naše društvo u cjelini. Pregledni članci i analize istraživanja vrlo su značajan prinos proučavanju katkad traumatičnog odnosa Crkve i vjere sa svijetom medija. Ipak, nakon ovog istraživanja i razmatranja njegovih rezultata morat ćemo se i mi u Crkvi odreći paušalnog pogleda na stvari koji često zamjeramo medijima”, rekao je Šuljić, izražavajući nadu da će i Crkva i mediji težiti napuštanju stereotipa.

Tijekom okrugloga stola Siniša Kovačić naveo je kako su tim istraživanjem zaista razbijeni neki stereotipi o medijima i Crkvi, te upozorio na važnost stručnjaka u medijima.

„Osobno smatram kao medijski djelatnik, prije svega kao novinar, da ste pomogli novinarskoj struci. Hrvatsko katoličko sveučilište s Odjelom za komunikologiju je pomoglo u stvaranju bolje slike Crkve, odnosno nas vjernika u medijima”, pohvalio je Kovačić. Osvrnuo se i na problem informiranja publike putem društvenih mreža i ne prisustvovanja katoličkih predstavnika u svjetovnim medijima. „Na društvenim mrežama saznajemo za Mikićevu duhovitost i za Šuljićevu analitiku, ne na Otvorenom”, rekao je Kovačić, komentirajući kako često nekompetentni ‘manekeni’ zapravo govore o područjima o kojima nemaju dovoljno znanja te potvrdio važnost Odjela komunikologije koji stvara kompetentne ljude koji će moći argumentirano govoriti o crkvenim temama i time omogućiti veću zastupljenost u svim medijima.

Blaženka Jančić potvrdila je kako još uvijek postoji izvjestan otpor prema medijima, te se osvrnula na suradnju medija i Crkve te postojanje stručnjaka u tim područjima.

„Jedni smatraju da su svjetovni mediji čak i neprijatelji. Neki uopće možda i ne razumiju ulogu radiotelevizije kao javnog medija, nisu možda ni informirani da, primjerice Hrvatska radiotelevizija ima sporazum sklopljen s Hrvatskom biskupskom konferencijom i s drugim vjerskim zajednicama.”

Kovačić je komentirao i razliku između svjetovnog i katoličkog medija.

“Razlika između svjetovnog i katoličkog medija u biti novinarstva ne postoji. Novinarstvo je jedno jedino, dakle istina je i ovdje i ondje ista. Pravila profesije su ista samo što je uređivačka politika katoličkih medija poznata, transparentna dvije tisuće godina. Uređivačka politika svjetovnih medija, nažalost nije poznata. Tu je prilika za sve nas koji smo blizu Crkve, koji smo laici da možda dio tog prostora iskoristimo.”

Šuljić je komentirao kako svaku zastupljenost u medijima Crkva treba prihvatiti te kako i određena kritika može koristiti u napretku dijaloga između Crkve i medija.

Nakon okrugloga stola dodijeljene su nagrade studentima sudionicima na fotografskom natječaju na temu Odrazi prošlosti. Prvu nagradu dobila je studentica Bernarda Anja Buden s fotografijom Sjaj prošlosti.

Na kraju susreta predsjednica Hrvatskog društva katoličkih novinara Suzana Vrhovski Peran dodijelila je više  nagrada i priznanja uime Društva, od kojih je najznačajnija, odnosno nagrada za životno djelo dodijeljena glavnom uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću. Mons. Miklenić naglasio je da ta nagrada pripada svim djelatnicima Glasa Koncila.

Osim nagrada, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina dodijelio je zahvalu i prigodni poklon u obliku radija nadbiskupu Devčiću.