Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 85. obljetnice djelovanja sestara Služavki Malog Isusa u Krašiću

Krašić (IKA)

Jubilarna 85. obljetnica djelovanja sestra Služavki Malog Isusa proslavljena je u nedjelju, 22. listopada u samostanu „Svetog Nikole Tavelića“ u Krašiću.

Proslava je započela blagoslovom obnovljenog samostana koji je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, koji je rodom iz Krašića i veliki je dobročinitelj sestara. Tijekom blagoslova okupljenima se obratila s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica. Pozdravila je sve prisutne i podsjetila kako je samostanu ime dao sam bl. Alojzije Stepinac iz duboke zahvalnosti što je hrvatski narod doživio beatifikaciju svog prvog svjedoka vjere – mučenika Nikole Tavelića. Za dolazak sestara u Krašić zauzeo se također bl. Alojzije Stepinac. „Našoj redovničkoj zajednici Družbi sestara Služavki Malog Isusa pripala je časna i sveta dužnost da smo, uz župnika Josipa Vranekovića, dočekale zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u župnom stanu u Krašiću, kamo je interniran iz lepoglavskog zatvora (…) Providnost nas je ovdje postavila kako bismo u godinama sužanjstva bile melem Stepinčevim ranama i tihe svjedokinje njegova mučeništva, a danas svim hodočasnicima svjedokinje te divne ljubavi koja preobražava svijet“, rekla je provincijska glavarica.

Nakon blagoslova formirana je svečana procesija do župne crkve Presvetog Trojstva gdje je uslijedilo misno slavlje. Euharistijsko slavlje predslavio je biskup Mrzljak, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Ivan Vučak, mons. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca, vlč Josip Balog, župnik u Granešini i bivši krašićki župnik te vlč. Stjepan Penić, svećenik rođen u Krašiću. Na misi su sudjelovale sestre iz vrhovne uprave na čelu sa s. Marijom Banić, vrhovnom glavaricom, s. M. Anđom Vranješ i s. M. Mirjam Dedić. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Služavki Malog Isusa pod vodstvom s. M. Tihane Strancarić

Biskup Mrzljak u svojoj propovijedi podsjetio je kako je današnja nedjelje i misijska nedjelja. Crkva je poslana biti znak Isusove prisutnosti među nama. Misije nisu samo kad netko ide u poganske krajeve, nego smo svi mi poslani izići iz svoje zajednice, biti u svijetu.

Danas kada se spominjemo 85. obljetnice dolaska sestara Služavki Malog Isusa u Krašić, moramo razmišljati da su one poslane, da ih je netko pozvao ponajprije u njihovu redovničku zajednicu. One su se odazvale i onda su pošle tamo kamo su bile pozvane. To je bit misijskoga odaziva i misijskoga poslanja. O slavlju ove obljetnice trebamo se prisjetiti svega što su sestre u ovoj župi činile kroz svo ovo vrijeme. Na poseban način izdvajamo one trenutke kada je među njima boravio bl. Alojzije Stepinac. Bila je to, rekao je biskup, zadnja postaja njegova križnog puta.

Istaknuo je 21. lipanj, kada je bl. Alojzije Stepinac slavio svoj imendan. Tada je župnik Vraneković upriličio dan Prve pričesti, jer blaženik nije volio svečanosti i čestitanja. Sestre su tih dana imale posebnog posla, jer su trebale opremiti prvopričesnike. Bl. Alojzije je bio neizmjerno radostan da se djeci može prirediti takva radost kada prvi put pristupaju Svetoj Pričesti. Nastojao je da sva djeca nakon Prve pričesti obave devetnicu prvih petaka. Iznio je i pismo koje je sluga Božji Franjo Kuharić napisao provincijskoj glavarici 6. studenog 1974. prigodom smrti s. Honorate, koja je bila predstojnica u Krašiću kad je tamo boravio bl. Alojzije Stepinac. Opisao je život sestara koje su s nadbiskupom živjele. Njihova radost mogla je izvirati samo iz velike vjere i velike nade. S. Honorata je bolovala od iste bolesti od koje je umro blaženi kardinal. „Herojsko vrijeme žive herojske duše, a herojske duše ostaju samo duše pune Boga.“ Mons. Josip Mrzljak zaželio je da sestre budu i nadalje prisutne u Krašiću, da budu one koje će živjeti karizmu svoga Utemeljitelja, koje će biti u pastoralu župe i cijeloga ovoga kraja.

Na kraju misnog slavlja sve prisutne je pozdravio vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

Nakon mise premijerno je prikazan dokumentarni film „Hrabrost vjernog služenja“, o životu sestara u Krašiću, u režiji Danijela Crneka.

Uslijedio je svečani ručak, na kojem su održani mnogobrojni govori svećenika i načelnika općine Krašić Josipa Petkovića Fajnika. Svi su se sjetili svoga djetinjstva i suživota sa sestrama, a vlč. Josip Balog je posebno nasmijao prisutne anegdotama iz života sestara koje su djelovale i živjele u Krašiću. S. M. Valerija Sakač, predstojnica u Krašiću prikazala je prezentaciju obnove samostana u fotografijama. S. M. Emanuela Pečnik darovala je sve dobročinitelje, počevši od biskupa Josipa Mrzljaka u znak zahvale prigodnim poklonima i zahvalnicom.